Iyad Allawi vill ha hjälp under valet i Irak i januari.

EU beviljar mer pengar till valet i Irak

Iraks premiärminister Iyad Allawi träffade på fredagen EU:s regeringschefer på toppmötet i Bryssel. Mötet har föregåtts av ett diplomatiskt bråk mellan Frankrike och Irak.

Det diplomatiska grälet handlade om att det i toppmötets slutsatser inte står att EU välkomnar mötet med Allawi. Den franska delegationen ville inte ha med ordet välkomna för att Allawi uttalat sig kritiskt om att Frankrike inte deltagit i Irak-kriget.

När Iraks premiärminister på fredagseftermiddagen höll presskonferens var han ändå mycket försonlig mot hela Europa.

– Europa har aldrig varit en åskådare utan varit generösa mot Irak när vi kämpat mot diktaturen, sade Allawi, som inte ville ange något datum för det irakiska valet.

Valet hålls i januari
Han sa bara att valet skulle hållas under januari månad nästa år.

Pengar till valet var också det nya Allawi fick med sig från sitt Brysselbesök. Toppmötet bestämde att ge ytterligare drygt 300 miljoner i svenska kronor räknat till valet.

När det gäller situationen i Falluja var Allawi pessimistisk. De flesta människor har lämnat Falluja och Allawi verkade inte tro på en fredlig lösning.

– Den möjligheten håller på att försvinna, sa han.

Allawi betonade att kampen mot terrorism i Irak inte bara är avgörande för Irak.

– När terroristerna är besegrade där, är de besegrade i hela världen, sa han.

Vill ha hjälp med valet
En fråga om att Ungern och Holland tänker dra tillbaka sina trupper från Irak besvarade Allawi diplomatiskt med att Irak respekterar varje lands beslut men tillade att de vill ha fortsatt hjälp.

– Vi vill att de multionationella styrkorna ska hjälpa oss före valet, under valet och efter valet, sa Iraks premiärminister Allawi.

Herman Melzer, på EU:s toppmöte i Bryssel
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".