Systembolagets vd vill sänka spritskatt

Systembolagets, vd, Anitra Steen anser att spritskatten så fort som möjligt bör sänkas med 40 procent. Det sa Anitra Steen i Ekots Lördagsintervju.

– Skulle man landa på en skattesänkning som är lägre än de 40 procenten då är det nästan som att kasta pengarna i sjön. Jag tror att det krävs en minskning i den storleksordningen för att flytta tillbaka inköpen till Systembolaget, säger Anitra Steen.

Anitra Steen har tidigare inte velat precisera något krav på hur mycket spritskatten ska sänkas. Nu ansluter hon sig till alkoholutredaren Kent Härstedts förslag att sänka den med 40 procent. Med mindre än så går det inte att vinna tillbaka kunderna är hennes resonemang.

”Skatt som politiskt verktyg har spelat ut sin roll”
Den nye finansministern Pär Nuder vill å sin sida inte säga hur mycket skatten ska sänkas, inte ens om den alls ska sänkas. Häromdagen beskrev Nuder frågan om alkoholskatten som ”en väldigt svår avvägning”. Det visar på bristande insikter, tycker Anitra Steen.

– Pär Nuders uttalande illustrerar det svåra i att inse att alkoholskatten som alkoholpolitiskt verktyg kanske har spelat ut sin roll. Det kanske tar tid för den insikten att sjunka in, säger hon.

Anser skatten borde sänkts tidigare
Som vd för Systembolaget med vikande försäljningssiffror är Anitra Steen alltmer otålig i skattefråga. Spritskatten borde ha sänkts för flera år sedan, anser hon.

– Jag tror att det allra bästa hade varit att man hade börjat titta på det här redan för några år sedan när man visste att Sverige inte skulle få något fortsatt undantag från införselkvoterna. Nu hoppas i alla fall vi i Systembolaget att det kan komma ett ställningstagande som kan genomföras så snart som möjligt, säger Systembolagets vd, Anitra Steen.

Tomas Ramberg
thomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista