Island vill ha svar: Kunde kraschen ha hindrats?

1:36 min

Riksrätten i Island sammankallas för första gången i dag. Det är den före detta statsministern Geir Haarde som ställs inför rätta, anklagad för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra att det isländska banksystemet kollapsade i samband med finanskrisen 2008.

Men åtalet är inte helt tydligt och det kan därför bli svårt att fälla den tidigare statsministern säger ekonomen Jon Thor Sturluson på Reykjaviks Universitet.

– Anklagelserna är så pass oklara att det blir svårt att fälla någon för ett brott som inte kan beskrivas ordentligt.

Geir Haarde och hans regering tillträdde våren 2007. När sedan finanskrisen slog till 2008 drabbades Island hårt.

– Det har visat sig att det isländska banksystemet var väldigt svagt och instabilt. Det var en typ av banksystem som inte klarade den här stormen, säger Jon Thor Sturluson.

Banker kraschade, börsen föll med 90 procent, landets kreditvärdighet försämrades, isländska kronans värde rasade och såväl isländska som utländska sparare drabbades. Landet blev i det närmaste bankrutt.

Frågan som riksrätten nu under två veckor ska behandla är om den dåvarande regeringen, med statsminister Geir Haarde i spetsen, hade kunnat förhindra en bankkrasch.

Ekonomen Jon Thor Sturluson, som var rådgivare åt handelsministern under den här tiden och satt med i förhandlingarna mellan regeringen och oppositionen, ska själv vittna i rättegången.

Han tror att det under våren 2008 hade varit svårt att undvika krisen helt, men han är övertygad om att det hade gått att lindra effekterna av den.

– Det bästa som skulle ha kunnat gjorts vid den tidpunkten hade varit att framkalla en bankkris tidigare. Det hade minskat omfattning på det problem som uppstod.

– Men för att ha förhindrat bankkrisen skulle regeringen ha behövt agerat mycket tidigare under åren 2006-2007, säger Jon Thor Sturluson.

Jenny Sanner Roosqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista