Mp vill ha arbetsgrupper för samarbete

Efter att statsminister Göran Persson på fredagen sagt att miljöpartiet är en möjlig regeringspartner, svarar nu miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. Han vill bilda gemensamma arbetsgrupper som reder ut meningsskiljaktigheter för väljarna.

På lördagen fick statsminister Göran Persson ett brev från miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. Där föreslår han att socialdemokraterna och miljöpartiet ska gå ihop i arbetsgrupper för kunna överbrygga de frågor som i dag gör en regeringssamverkan omöjlig.

Tre arbetsgrupper
Peter Eriksson tar upp tre områden; utrikespolitik, där den känsliga frågan om inställningen till EU ingår, företagandet och så en grönare energi- och trafikpolitik, frågor där partierna i dag står långt ifrån varandra, säger Peter Eriksson.

– Det handlar väl som jag ser det om en eventuell regeringskoalition. Målet måste ju vara att man försöker se om vi har en gemensam nämnare, en gemensam bas som man kan komma överens om i de här svåra politiska frågorna där vi idag inte samarbetar, säger han.

Hitta möjliga lösningar
Arbetsgrupperna ska vara klart i god tid före valet och målet är att hitta möjliga lösningar så att väljarna kan se om de är ett trovärdigt regeringsalternativ.

– Man får väl försöka komma så långt man kan i den typen av diskussioner innan en valrörelse startar i alla fall, tycker jag.

Inget gemensamt valprogram
Men Peter Eriksson vill idag inte gå så långt som att miljöpartiet och socialdemokraterna ska gå till val tillsammans med ett gemensamt valprogram.

– Vi kommer att driva vår politik i valrörelsen 2006 sedan får man se vad valresultatet blir. Det här handlar ju istället om att förbereda så att man ska kunna se om det är möjligt med ett mer långtgående samarbete långsiktigt också, säger Peter Eriksson.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista