Migrationsverket behöver fler platser för barn

2:24 min

Kommunerna måste fördubbla sitt mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Det menar Migrationsverket som skriver upp sin prognos för hur många ensamma barn som väntas söka asyl i Sverige de kommande åren.

Lidköpings kommun har i dag två boenden för ensamkommande flyktingbarn, med sammanlagt tio platser. En av de som bor där är den 17-årige Abdulghani Noori från Afghanistan.

– Jag har varit tio månader i Sverige nu. Jag kom först till Malmö och flyttade sedan till Lidköping. Livet i Afghanistan är inte bra just nu, säger han.

Migrationsverket gör bedömningen att de ensamkommande flyktingbarnen blir fler och fler, eftersom konflikterna i främst Somalia och Afghanistan ser ut att hålla i sig.

I år förväntas därför 3 100 ensamma flyktingbarn komma till Sverige. Och för att klara detta behöver antalet asylplatser ute i kommunerna från 800 till 1 600.

Migrationsverket har lagt ut på länsstyrelserna att förhandla med kommunerna. En av dem som jobbar med detta är Margaretha Johnsson, integrationssamordnare i Västra Götaland.

– I dag är det framför allt Malmö, Göteborg, Sigtuna och Solna som är de stora ankomstkommunerna. Och kan man inte lämna Malmö så får man bo kvar där. Det innebär att Malmö får ta en allt för stor del av det här barnen.

– Det är inte rättvist tycker vi. Det handlar om solidaritet med Malmö men också om barnens bästa.

Runt två tredjedelar av dem som anländer får permanent uppehållstillstånd. Det betyder att Migrationsverket dessutom behöver omkring 4 000 nya platser ute i kommunerna, för de ensamma barn och ungdomar som väntas få stanna långsiktigt de närmaste tre åren.

Målet är att alla de 50 kommuner som inte tar emot ensamkommande flyktingbarn i dag, ska göra det i framtiden. Å de kommuner som redan har avtal måste skapa fler platser.

– Man kan samarbeta med varandra. Man kan köra i egen regi, som man också gör i några av kommunerna, säger Margareta Johnsson.

– Det är ett stort behov. Det är en ung generation som kommer med behov av stöd och hjälp av att etablera sig i Sverige, om man får ett tillstånd.

Den föräldralöse Abdulghani Noori i Lidköping fick permanent uppehållstillstånd i maj förra året. Nu läser han svenska och hoppas kunna gå en yrkesutbildning i framtiden.

– På mekanikerprogrammet. Jag tycker att det är roligt att meka, säger han.

Anna Maria Höglund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista