"Asylsökande bör hiv-testas"

Hiv-test bör bli obligatoriskt för asylsökande. Förslaget kommer från Integrationsverket som anser att alla asylsökande ska hivtestas som en del av introduktionen i Sverige.

Men Pehr Olov Pehrsson, överläkare på hiv-kliniken vid Karolinska sjukhuset i Huddinge tycker att förslaget är en farlig väg att gå.

– Man måste fråga sig för vems skull gör man det hela. Gör man det för den asylsökandes skull, så förutsätter det att man måste säkerställa att – om hon eller han visar sig vara hiv-infekterad – också ska få tillgång till behandling. Om man gör det för att vi ska skyddas från dem, då tycker jag också att det är fel.

– Isåfall skulle man tvångstesta alla som reser på besök till sina hemländer eller länder som har högre hiv-förekomst än vi. Ensamma män som reser till Thailand till exempel skulle lika väl kunna tvångstestas, säger Pehr Olov Pehrsson.

Fler hiv-fall i Sverige
Antalet hiv-fall ökar i Sverige. Under förra året anmäldes 379 personer med hiv-infektion, den högsta siffran på tio år. Ökningen har fortsatt i år och enligt Smittskyddsinstitutet är det framför allt smittade nyinvandrade som står för ökningen.

Av de 30 000 asylsökande som kommer till Sverige varje år som genomgår en hälsoundersökning och därför kan betydligt fler vara smittade. Och i sitt remissvar till en parlamentarisk utredning om hiv och sexuellt överförbara sjukdomar föreslår nu Integrationsverket att hälsoundersökningen blir obligatorisk.

Björn Colliander är utvecklare på Integrationsverket.

– Om en person bär på hiv och riskerar att utveckla aids så är det naturligtvis en väldigt viktig del i planeringen för den här personens möte med det svenska samhället, säger han.

Asylsökande har ju inte rätt till fri sjukvård, vad händer då om ett hiv-test visar sig vara positivt?

– Vårt förslag innebär att det ska vara utvidgade möjligheter till hälso- och sjukvård om det ska vara en obligatorisk hiv-testning, det hänger ihop för oss.

Omöjligt ge garantier
Men att garantera sjukvård för asylsökande är inte möjligt, anser Pehr Olov Pehrson, överläkare på hiv-kliniken vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Vi vet ju att hiv-behandlingen sannolikt är en livslång behandling och fortfarande är det så att färre än tio procent av de asylsökande får stanna i Sverige utan skickas hem. Även om de skulle få behandling under tiden som asylansökan behandlas, så kan ju inte Sverige vara säker på att de får behandling när de kommer tillbaka till sitt hemland.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".