"Miljöpartiets hjärtefrågor riskeras"

En möjlig regeringskoalition mellan socialdemokraterna och miljöpartiet skapar inte bara splittring med vänsterpartiet. Nu höjs också röster inom miljöpartiet. Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter är orolig för att miljöpartiet nu ska sälja ut sina hjärtefrågor.

Ett färskt exempel, menar Carl Schlyter, är uppgörelsen om försvarspolitiken. Den är inte förenlig med miljöpartiets politik.

– Nej, det här är inte en kompromiss. En kompromiss det är när man går varandra till mötes, inte att rusa över till Göran Persson för att få en björnkram.

Varför, menar du, att miljöpartiet har gjort upp om försvarspolitiken?

– Den enda logiken här är att visa att vi kan göra upp om de svåraste frågorna just för att visa att miljöpartiet kan ställa upp även på kontroversiella saker. Dkan jag se som det enda logiska syftet.

Är det bra?

– Nej, jag tycker inte det.

Miljöpartiets EU-parlamentariker i Bryssel, Carl Schlyter, sällar sig till de miljöpartister som är kritiska till att partiledningen med Peter Eriksson i spetsen svängt och nu stödjer regeringens försvarspolitik.

Inget annat parti i riksdagen förutom socialdemokraterna och miljöpartiet står bakom den kommande försvarspropositionen.

Oro för uppgörelse
Nu ska ju socialdemokraterna och miljöpartiet i tre arbetsgrupper försöka överbrygga andra svåra frågor där partierna tycker olika.

Carl Schlyter är orolig för att uppgörelsen om försvaret är en fingervisning om vad som komma skall. Som bevis för det tar han statsminister Göran Perssons uttalande i fredags:

– Vi kan se att möjligheten att också regera tillsammans med miljöpartiet har växt med tanke på hur de har förändrat inte minst sin försvarspolitk, sa Göran Persson.

– Jag håller med honom. Vi har i det här beslutet gjort ett ställningstagande som är helt emot vad vi har gått till val på.

Finns det någon risk att ni kohandlar bort era hjärtefrågor?

– Självklart. Det här är ett bra exempel. Om försvarspropositionen visar hur vi kommer att förhandla i framtiden så kommer den förhandlingen inte att leda till en regeringsplattform som jag ställer upp på.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se