Försvarsminister Sten Tolgfors anmäls till Konstitutionsutskottet av Miljöpartiets Gustav Fridolin. Fotomontage: Scanpix/Sveriges Radio.

Tolgfors KU-anmäls efter Ekots vapenavslöjande

"Vi ska inte beväpna förtryckarna"
2:51 min

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin KU-anmäler i dag försvarsminister Sten Tolgfors (M) för planerna på att bygga upp en vapenfabrik i Saudiarabien som Ekot avslöjat i dag.

– Sverige ska stå sida vid sida med de modiga människor som kräver demokrati och rättvisa, rätten att styra sina liv och sina länder. Vi ska inte beväpna förtryckarna, det är dåligt för den demokratiska utvecklingen i världen och i den här regionen och det är dåligt i längden för Sveriges intressen, säger han till Sveriges Radios nyhetskanal Alltid Nyheter.

När Fridolin fick höra om planerna på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien blev han förvånad då det i riksdagen, enligt honom, har sagts att svensk vapenhandel ska underställas demokrati. Därför ifrågasätter han att Sverige är med i den här typen av samarbeten.

– Att hjälpa en stat att bygga en missilfabrik samtidigt som man säger sig stå upp för de värden som den arabiska våren bygger på, det är ett svårslaget exempel hyckleri, säger han.

Med en KU-anmälan hoppas han att en granskning ska inledas och att riksdagen ska få ta del av dokument så att ska kunna skapa sig en bild av vad som hänt.

Gustav Fridolin säger att regeringen har mycket att förklara de kommande dagarna.

Hemlig vapenfabrik planeras i Saudiarabien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".