Framtidens telefoni går via internet

Via internet kan du ringa gratis. Flera företag har börjat erbjuda så kallad IP-telefoni eller internettelefoni, där samtalen är billigare än vanlig telefoni eller helt gratis.

– De flesta som tillhandahåller någon typ av internettelefonitjänster tillhandahåller egentligen en traditionell bondtelefoni, fast de använder bredbandsuppkopplingen för sista biten. Vi erbjuder en gratistjänst som gör att du ringer gratis till kompisar som också har Skype, säger Niklas Zennström, vd för Internet-telefoniföretaget Skype.

Kostar ändå pengar
Visst låter det bra, men det finns som vanligt en hake när något verkar för bra för att vara sant. För det krävs att man har en dator, hörlurar, mikrofon och så ett bredbandsabonnemang för att kunna använda Skypes telefonitjänst.

Det kostar faktiskt också pengar när man ringer från sin dator till vanliga telefoner. Det är så företaget tjänar sina pengar.

– Vi tjänar pengar på att ge ut programmet gratis och sedan även sälja mervärdestjänster, man kan ringa till vanliga telefoner.

Och då kostar det pengar?

– Då kostar det lite pengar, men betydligt billigare än att ringa med telebolagen, säger Niklas Zennström.

Framtidens telefoni
Trots att det alltså inte är helt gratis och att det finns vissa hinder för att använda Internettelefoni, så är de flesta i telekombranschen överens om att det här är framtidens telefoni.

Även Telia Sonera som äger det svenska telenätet anser att framtiden stavas internet.

– Den fasta telefonin går ner i hela Europa i volym och ersätts helt enkelt av andra former av telefoni. Alla de här förändringarna är ingenting som vi räds utan har tvärtom mycket goda möjligheter att göra det här till en vinnare för oss. Vi kommer komma ut med alla de här tjänsterna, inklusive internettelefoni och se till att våra kunder får välja det de vill, säger Anders Igel, vd för Telia Sonera.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se