Ikea-anställda startar global fackföreningsallians

1:38 min

Ikea-arbetare världen över skapar en gemensam och global fackföreningsallians för att garantera likvärdiga arbetsvillkor för alla anställda inom Ikea. David Eklind, internationell sekreterare på Handels, menar att de fackliga rättigheterna i dag ser mycket olika ut beroende var i världen man arbetar.

– Likväl som man vet vad man får för köttbullar i vilket Ikeavaruhus man än går in i, så måste man veta att Ikea tar ett ansvar för att vissa grundläggande rättigheter är uppfyllda för dem som jobbar här. Man har rätt att organisera sig i facket och facket har rätt att förhandla om kollektivavtal för sina medlemmar, säger David Eklind.

Ikea verkar i länder med olika lagstiftning på arbetsrättsområdet. I Skandinavien har fackföreningarna och företaget goda relationer, medan fackligt arbete motarbetas på Ikeas franchisebolag i till exempel Malaysia och Turkiet, menar David Eklind.

I Turkiet krävs det att mer än hälften av de anställda på en arbetsplats är med i facket för att kunna skapa ett kollektivavtal. På de turkiska Ikeavaruhusen har ledande fackliga dessutom sagts upp, säger Eyüp Alemdar på fackförbundet Koop-iş 

– Signalen man vill sända till de anställda är att om ni vill vara med i facket så riskerar ni att få sparken. Ledningen har också sagt att den inte vill ha någon fackförening på arbetsplatsen säger Eyüp Alemdar.

I morgon ska den nybilade fackliga alliansen möta representanter från Ikea. Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikeagruppen, säger att Ikea följer det nya initiativet.

– Vi tycker att det är viktigt att alla medarbetare har rätt att ansluta sig eller att avstå från att ansluta sig till en arbetstagarorganisation utan att vara oroliga för reprimander, hot eller förföljelser, säger hon.

Men när det gäller Turkiet, där det är andra franschistagare än Ikea-gruppen som driver verksamheten, är hon mer försiktig.

– Då skulle jag vilja hänvisa din fråga till den specifika arbetsgivaren, säger Ylva Magnusson på Ikeagruppen.

Katja Magnusson Sören Granath

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista