Foto: Hasse Holmberg

Vi äter mer klimatsmart - men mer utländskt kött

Trots diskussioner om att äta mer närproducerat och klimatsmart åt vi i Sverige under förra året mer utländskt kött än vi någonsin gjort tidigare. Det visar nya siffror som Ekot tagit del av.

Anette Edlund driver en restaurang i Jönköping.

– Vi ser till pris och kvalité och jag tycker att det utländska köttet många gånger håller väldigt hög kvalité i förhållande till pris, säger Anette Edlund.

Det är en dryg timme kvar innan lunchgästerna kommer och här steks och kokas det för fullt. Köttet som serveras kommer från Nya Zeeland och kycklingen är från Litauen.

– Det är väl alltid ett problem om man inte köper det som är närmast, men vi måste se det företagsekonomiskt. Kan jag köpa en likvärdig produkt som är så otroligt mycket lägre - varför skulle jag inte göra det, säger Anette Edlund.

Förra året åt vi i genomsnitt 86 kilo kött per person, det är ett nytt rekord. Och av allt kött vi äter är allt mer utländskt.

Åsa Lannhard Öberg arbetar på enheten för handel och marknad på Jordbruksverket.

– I många fall kan det svenska köttet inte konkurrera med priset och då hamnar det utländska i varukorgen, säger hon.

Trenden med att vi äter allt mer utländskt kött har pågått ända sedan vi gick med i EU 1995. Jordbruksverket har med hjälp av SCB nu tagit fram preliminära siffror som gäller 2011. Resultatet visar att av allt nötkött vi åt var över hälften utländskt. När det gäller gris och fågel står importen för drygt en tredjedel.

– I grund och botten är det så att vi lägger en allt mindre andel av vår disponibla inkomst på livsmedel. Om jag minns rätt är Sverige ett av de länder i EU som lägger minst del av sin disponibla inkomst på mat, säger Åsa Lannhard Öberg.

Merparten av köttet importeras från Tyskland, Danmark, Irland och Holland. Och att vi äter mer mat på restauranger nu än tidigare kan också förklara den ökande andelen importerat kött, enligt Åsa Lannhard Öberg.

Visserligen exporterar svenska bönder en viss mängd kött varje år, men det är en mycket liten andel i förhållande till importen. Skulle trenden hålla i sig kan det bli bekymmersamt för landets bönder.

– Fler lantbruk kan tvingas lägga ner om de inte kan få avsättning för sina produkter, säger Åsa Lannhard Öberg.

Så äter vi kött

Preliminära siffror visar att vi åt 86 kilo kött per person 2011. Det är mer än vi gjort något år tidigare. Av det kött som vi äter är en allt högre andel utländskt. Så här såg det ut för våra tre vanligaste köttslag.

Gris 2011: 35,6% importerat

Nöt 2011: 51,2% importerat

Fågel 2011: 39,0% importerat

Källa: Jordbruksverket och SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".