Invandrare vill förbättra integrationen

En stor majoritet av invandrarna är villiga att hjälpa en annan person som kommer från hemlandet så att integrationen ska fungera bättre. Det visar en ny undersökning som Integrationsverket gjort bland chilenare, iranier och bosnier i Stockholmsområdet.

– Verket och myndigheterna måste hitta ett sätt att kanalisera social medel lokalt till grupperna så att relationer och solidaritet sker mellan människorna, säger Jose Allberto Diaz på Integrationsverket.

Han menar att undersökningen visar att mer av pengarna som satsas på integrationsarbetet måste riktas till lokala satsningar istället för på myndighetsarbete.

Bara fyra procent säger nej
Integrationsverkets undersökning visar att en stor majoritet av invandrarna från Iran, Chile och Bosnien som tillfrågats är positivt inställda till att hjälpa en landsman som kommer till Sverige. Bara fyra procent svarade nej på frågan.

Mest positiva till att hjälpa till är bosnierna, följt av iranierna och sedan chilenarna.

– Det beror på vår kultur, våra traditioner och det som vi har upplevt under 90-talet. Vi har fått hjälp och när man fått hjälp ska man ge också, säger Ejub Doliman på Bosnisk-Hercegovinska Riksförbundet.

”Man måste tro på varandra”
– I Bosnien hjälper man varandra och på det sättet löser man sina problem. Det finns inte försäkringskassa eller a-kassa så man måste tro på varandra och ge och få också, säger han.

– Att hamna i ett främmande land i en situation som vi gjorde under det värsta kriget som var i vårt land, att komma till ett främmande land. Man är oftast beroende av hjälp och är tacksam för all hjälp man får, säger Hajrudin Avdic, på Bosnisk-Hercegovinska Riksförbundet.

Att satsa mer av pengarna för integrationsarbetet på lokala satsningar som integrationsverket föreslår tror Ejub Doliman är en bra idé.

– Vi har redan våra invandrarföreningar så det kan vara en bra början, säger han.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se