Leni Björklund: ”Jag har släppt de här frågorna”

1:39 min

Den tidigare socialdemokratiska regeringen borde ha förstått att det militära samarbetsavtalet som slöts med Saudiarabien 2005 skulle leda till problem. Det säger Jan Nygren, tidigare socialdemokratisk minister och vice vd i vapentillverkaren Saab.

Ekot avslöjar

– Det är ett ganska långtgående avtal för att vara av den typ, det har ju slutits fler sådana avtal med andra länder. Jag tror att den allmänna bedömningen är att avtalet är rätt så långtgående i förhållande till andra, säger Jan Nygren.

Borde man ha sett att det fanns problem i antågande?

– Ja, det borde man ha sett och det har man väl också sett i efterhand.

Att myndigheten FOI i största hemlighet hjälpt regimen i Saudiarabien att planera bygget av en vapenfabrik är en konsekvens av det breda avtal som den socialdemokratiska regeringen slöt för sju år sedan om militärt samarbete.

FOI:s planering av vapenfabriken började och har drivits under den borgerliga regeringen, men kontakterna med Saudiarabien har grundats på avtalet om militärt samarbete.

Sveriges Radio har upprepade gånger utan resultat sökt Leni Björklund, som var den socialdemokratiska minister som skrev under avtalet med Saudiarabien 2005.

Så här sa Leni Björklund för några veckor sedan när vi försökte träffa henne för en intervju.

– Tyvärr kan jag inte hjälpa dig. Det kan jag säga dig med en gång därför att jag har släppt de där frågorna och jag menar verkligen släppt och då vill inte jag.

Det är väl inte på en sådan extrem detaljnivå som ligger så här långt bak?

– Det förstår jag, men jag håller på med andra saker just nu som upptar mig helt och fullt, svarar Leni Björklund.

#text=5017387#|#text=4998896#|#text=5000037#|#text=4999157#

Bo-Göran Bodin Daniel Öhman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista