Ljusare arbetsmarknad för kvinnor

1:05 min

Det var fler kvinnor än män som fick jobb under fjolåret. Det har även gjort att kvinnor födda utomlands fått det lättare att få jobb, rapporterar Arbetsförmedlingen.

– Det som är positivt är att sysselsättningsökningen har ökat mycket mer för kvinnor än för män. Det som också är positivt är att det har ökat för kvinnor födda utanför Europa, säger Lena Liljebäck utvecklingschef på Arbetsförmedlingen.

Sedan finanskrisen har traditionella manliga yrken som industri och byggsektorn vuxit samtidigt som den offentliga sektorn hållit igen. Men under andra halvåret i fjol var det tvärtom. Ökningen i industrijobb stannade av medan kommun och landsting fortsatte att anställa.

Därför ökade andelen kvinnor som jobbar i högre grad än männen under fjolåret.

En stor del av ökningen står kvinnor födda utomlands för, men trots det har de fortfarande svårt att komma in på arbetsmarknaden jämfört med kvinnor som är födda i Sverige.

– Bekymret är ändå att kvinnor födda utanför Europa har en sysselsättningsgrad på drygt 50 procent jämfört med kvinnor födda i Sverige som har en sysselsättningsgrad på 77 procent, säger Lena Liljebäck.

Fler kvinnor fick jobb 2011

#text=5004395#Det var fler kvinnor än män som fick jobb under fjolåret, rapporterar Arbetsförmedlingen.

Få forskar om kvinnosjukdomar

#text=5004585#Det finns en ojämlikhet när det gäller forskningen kring kvinnors sjukdomar.

Feminism på arabiska bloggar

#text=5003729#På Dramaten i Stockholm arrangerar man en kväll om den arabiska vårens kvinnor och jämställdhetsdebatten.

Få kvinnor i skånska styrelser

#text=5004112#Den intressanta frågan är inte hur vi ska få in kvinnor, utan hur vi ska få ut männen, säger Gudrun Schyman.

Johanna Cervenka

Ekot

Kvinnlig nyhetsuppläsare upprör

#text=3430176#Det blev minst sagt upprörda känslor när Astrid Kindstrand 1938 som första kvinna läste TT-nyheter i radion.

Många kvinnliga företagare

#text=5004940#Kvinnor i Sörmland startar företag i större utsträckning än i övriga landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista