1 av 2
Radiohuset i Stockholm. Foto: Johan Nordström/Sveriges Radio.
2 av 2
Grafik: Förtroendebarometern

Förtroendebarometer: Sveriges Radio i topp igen

Medieakademins årliga förtroendebarometer, som presenterades i dag, visar återigen på ett stort förtroende för Sveriges Radio.

Den samhällsinstitution som flest litade på var, liksom tidigare, Sveriges Radio. 78 procent angav ganska stort eller mycket stort förtroende för Sveriges Radio, en ökning med en procentenhet.

Sveriges Radios vd, Mats Svegfors, och vice vd Cilla Benkö är på plats vid Mediedagarna i Göteborg där undersökningen presenteras, och skriver i en kommentar:

”Att vara på plats här i Göteborg och se listan med Sveriges Radios namn i topp gör oss minst sagt väldigt stolta.”

Sveriges Television är kvar på andraplats med 74 procent, samma andel som i fjol.

Tredjeplatsen delas, liksom förra året, av universitet/högskolor och Ikea. Båda har ökat med två procentenheter till 64 procent.

De cirka 1 000 personer som svarat på årets enkät fick också ange sitt förtroende för ett 20-tal olika yrkesgrupper.

Journalister visade sig vara den yrkesgrupp man hade klart minst förtroende för. Bara 24 procent angav ganska stort eller mycket stort förtroende för utövare av detta yrke.

Sjuksköterskor hamnade i topp, med 84 procents förtroende. Därefter följde läkare, med 79 procent, och forskare med 74 procent.

Förtroendet för både riksdagen och regeringen har ökat något under de senaste månaderna. Det visar Medieakademins årliga förtroendebarometer, som presenterades på torsdagen.

53 procent av de personer som svarat på frågan har ganska stort eller mycket stort förtroende för regeringen i årets mätning. Siffran för riksdagen var 48 procent. I båda fallen är det en uppgång med två procentenheter jämfört med 2011.

Förtroendet för de politiska partierna är dock väsentligt lägre. Bara 18 procent litar på dem, en ökning med en procentenhet.

Förtroendebarometerns mätning gjordes före tillökningen i den kungliga familjen, då prinsessan Estelle föddes.

För att se om uppståndelsen kring födseln påverkat uppfattningen om kungahuset gjordes en extra enkät till 1 000 personer efter den nya prinsessans nedkomst.

Någon Estelle-effekt att tala om hittades dock inte. Bara 35 procent angav ganska stort eller mycket stort förtroende för kungahuset i den ordinarie mätningen.

Det var samma siffra som hösten 2011. Efter prinsessan Estelles födsel hade andelen ökat till 36 procent.

Författaren och artisten Jonas Gardell är Sveriges mest inflytelserika opinionsbildare på Twitter. Det anser Medieakademin, som gjort en undersökning av både trafik och innehåll på mikrobloggen.

Han följs närmast av utrikesminister Carl Bildt, journalisten Annika Lantz och artisten Timbuktu.

Det finns drygt 200 000 svenska konton på Twitter. Resultatet presenterades på Mediedagarna i Göteborg i samband med den så kallade förtroendebarometern.

Barometern mäter förtroendet för en rad olika samhällsinstitutioner. Den har tidigare presenteras i slutet av varje år, senast i november 2011.

En följd av att undersökningen nu flyttats är att det bara gått tre månader mellan de två senaste mätningarna.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista