Fortsatt spänt i Elfenbenskusten

De anti-franska stämningarna svallar fortfarande höga i Elfenbenskusten, där franska trupper med tårgas och varningsskott försökt skingra de folkmassor som belägrar franska posteringar.

För första gången sedan oroligheterna bröt ut, framträdde Elfenbenskustens president Gbagbo i tv och manade till lugn och besinning. Det motsades genast av militanta ungdomsledare som i radio uppmanade alla att bilda en mänsklig sköld runt presidentpalatset och driva tillbaka franska trupper till sina förläggningar.

Runt det största hotellet i Abidjan, Hotel Ivoire, dit många utlänningar evakuerats, bildar franska pansarfordon en ring, som förstärks av taggtråd. Under måndagen hördes häftig skottlossning, när franska trupper försökte stoppa människomassan som tryckte på utanför.

Fransmännen kontrollerar flygplatsen
Överallt i Abidjan rullar franska militärfordon och kanonbåtar ligger avvaktande i floden som delar staden, och bevakar de två broar som finns. Flygplatsen är under fransk kontroll men flygbolagen har ställt in alla plan till och från Abidjan.

Nu försöker båda parter att ta sig ur situationen. Frankrikes president Jacques Chirac anser att motaktionen att förstöra Elfenbenskustens flygvapen, efter att samma flygvapen bombat en fransk förläggning och dödat nio fransmän, är tillräcklig.

President Laurent Gbagbo, uppmanar till lugn, och inser kanske att sympatierna inte hamnar på regeringssidan, som var den som bröt fredsavtalet genom upprepade attacker mot rebellerna i norr.

Flygvapnet förstört
Dessutom har det enda övertaget mot rebellerna, flygvapnet, nu förstörts.

Nu återstår att se om FN eller Afrikanska unionen kan tygla den extremt spända situation som råder i Elfenbenskusten, där minsta provokation kan utlösa en ny våldsspiral.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg.
vincent.dahlback@sr.se