Reklamavbrott fråga för domstol

På måndagen inleddes rättegången där filmarna Vilgot Sjöman och Claes Eriksson har stämt TV4 för att ha kränkt deras upphovsrätt genom att klippa in tevereklam i sina filmer, något TV4 inte håller med om.

– Rättegången betyder väldigt mycket för mig men framför allt för det att Claes och jag representerar alla upphovsmän som råkar ut för den här skändningen av våra filmer och får de nedsmetade och sönderhackade med reklam, säger Vilgot Sjöman.

– Sedan tycker vi att vi talar för publiken och vi känner ett enormt publikt stöd. Många kommer fram på gatan och säger: Stå på dig, Sjöman, fortsätter han.

Målet gäller två filmer
Det var filmvisning i Stockholms tingsrätt på måndagen. Rätten tittade på de två långfilmerna som målet mot TV 4 gäller. Galenskaparen Claes Erikssons film Hajen som visste för mycket och Vilgot Sjömans film Alfred.

Ungefär en halvtimme in i filmerna blev det avbrott för reklam. Upp till tretton reklamfilmer under sju minuter innan filmen fortsatte. Det är det som rättegången handlar om. Regissörerna anser att Tv4 gjort intrång i deras upphovsrätt genom att klippa in reklam.

TV4 anser att de strikt följer Radio- och tv-lagen som ändrades våren 2002 så att tevebolagen får bryta filmer över en viss längd för att sända reklam, förutsatt att det inte kränker upphovsrättsinnehavarens integritet.

Regissörerna har folkligt stöd
En opinionsundersökning som Sifo har gjort visar att det är regissörerna som har folkets stöd, åtta av tio tillfrågade sa att de tycker att det är stötande eller mycket störande med avbrott för tv-reklam.

Vem som får lagens stöd återstår att se. Rättegången pågår hela veckan.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se