Privata långivare skriver ner grekiska skulder

1:17 min

Vid sjutiden på fredagsmorgonen kom beskedet om att ett avgörande villkor för ett nytt räddningspaket till Grekland har uppfyllts. Landets regering meddelade att 85,8 procent av de privata långivarna går med på att skriva ner sina fordringar till landet.

Totalt kommer Greklands enorma statsskuld genom uppgörelsen att minskas med drygt 100 miljarder euro genom nedskrivningen.

Det finns alltså fortfarande en mindre del privata långivare som vägrar att gå med på överenskommelsen om skuldavskrivning.

Men de kommer med all sannolikhet att drabbas av samma förluster i alla fall.

Det beror på att nu när en så stor andel av långivarna har anslutit sig, så har Grekland nämligen möjlighet att besluta om en lagändring som tvingar på de övriga långivarna samma förlust.

Målet är att med hjälp av skuldavskrivningen ska landets statsskuld minskas till 120 procent av bruttonationalprodukten år 2020.

Om det lyckas, är det dock fortfarande dubbelt så högt som reglerna inom eurozonen egentligen tillåter.

Det nya räddningspaketet till Grekland är inte i hamn, trots morgonens besked om avskrivning av de privata skulderna.

De övriga euroländerna ska redan i dag börja diskutera, om Grekland har uppfyllt den långa lista med krav som eurogruppen satt upp som villkor för nästa utbetalning av räddningspengar till Grekland.

#text=5006430#| Beskedet om skuldnedskrivningar var väntat. Samtal med Swedbanks analyschef.

Staffan Sonning

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.