Försök minska hörselskada av rockmusik

På flera hundra musikklubbar runt om i landet är ljudnivån så hög att både publik och musiker riskerar allvarliga hörselskador. Ekot har besökt en musikklubb i Göteborg som ska byggas om för att få ned de höga ljudnivåerna.

Bandet Overnight Sensation spelar 70-talsrock. Musiken fullkomligt dånar ur högtalarna, vi som kommit hit till konserten i centrala Göteborg den här kvällen uppmanades att stoppa in de gula öronpropparna i öronen innan bandet började att spela. Trumslagen och elbasen riktigt slår mot kläderna.

– Det är rock and roll!

Basisten Ken Olsson bär även han öronproppar den här kvällen på musikklubben. Skillnaden mot en vanlig konsert är att ikväll mäts ljudnivån. Decibelmätarna visar på mellan 101 och 110 decibel, alltså mellan en och tio decibel över socialstyrelsens gränsvärden för hur högt musiken får spelas.

Spelar med hörselskydd
Forskaren Kim Kähäri är audionom vid arbetslivsinstitutet och har doktorerat på ljudnivån inom musik.

– Det är vansinnigt att musikerna hela tiden eftersträvar bättre och bättre teknik, fina instrument och de är så noga med balanseringen och hur det ska låta och så pluggar de i hörselskydd när de spelar!

För att försöka komma till rätta med de höga ljudnivåerna har därför ett första steg tagits. Just den här musikklubben kommer att byggas om med bland annat olika slags skärmar som minskar ljudet vid konserter. Lyckas detta kan också många andra av landets flera hundra konsertarrangörer dra nytta av erfarheterna här.

En del av upplevelsen
Frågan är varför det dröjt så länge med att försöka få ner ljudnivån på till exempel konserter, trots att det är mycket känt med tinnitus bland musiker och bland publiken.

Staffan Sörensson, som är styrelseledamot i Sveriges Arrangörsförening har egentligen inget riktigt svar på den frågan.

– Publiken vill ofta ha en viss volym och det hör till upplevelsen. Ofta är det inte heller någon gigantisk skillnad mellan gränsvärdet och det som förekommer på klubbarna.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se