Jerker Delsing, professor industriell elektronik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Nils Eklund/ Sveriges Radio

Svensk uppfinning ska förutse gruvras

"Gruvorna ska bli säkrare och effektivare"
2:02 min

Svenska forskare kan vara på väg att ta fram ett nytt trådlöst övervakningssystem för gruvor. Det ska kunna förutse ras och rädda liv inom den riskfyllda globala gruvindustrin.

Jerker Delsing är professor i industriell elektronik vid Luleå tekniska universitet och förklarar vad tekniken med små trådlösa sensorer ska kunna göra.

– Förutsäga större rörelser i berget tidigare och på det sättet varna personal och liknande, säger han.

Göra världens gruvor säkrare med andra ord?

– Ja, säkrare och effektivare.

Allt eftersom en gruva sprängs djupare och blir mer och mer lik en schweizerost förstärks gruvans tak och väggar med så kallade bergbultar för att förhindra ras.

Först borras hål som fylls med betong och som bultskaftet likt ett grövre armeringsjärn sen trycks upp i för att slutligen förses med en bricka längst ut.

Forskarna i Luleå har tagit fram extremt finkänsliga trådlösa sensorer, inte större än en mobiltelefons simkort, som ska fästas på bergbultarna och bilda ett trådlöst nätverk som kommer märka när bultar håller på att lossna och seismiska rörelser i berget.

– Det vill säga mikrojordbävningarna som finns runt gruvor eller vilken kraft håller den här bergbulten fast berget med. Förändras den? Slutar bulten att fungera måste man kanske sätta dit en ny.

Varje år dör minst 12 000 människor i gruvolyckor runt om i världen, enligt den officiella statistiken hos internationella fackorganisationer. Framförallt i kolgruvor och inte sällan i Kina.

Även om dödsfall i svenska gruvor är ovanliga så händer olyckor. Senast i januari skadades några gruvarbetare när bergmassor släppte på 1358-metersnivån nere i LKAB:s Kirunagruva.

Forskningen är en del av ett större Europeiskt gruvforskningsprojekt där 250 miljoner kronor satsas de närmaste fyra åren.

Det nya övervakningssystemet med bultsensorer ska först testas i LKAB:s gruva i Kiruna i början av nästa år och sedan i större skala i en guldgruva i Kittilä i finska Lappland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".