Fortsatt trögt på arbetsmarknaden

Trots den goda konjunkturen så är det fortsatt trögt på arbetsmarknaden. Det visar Ams oktobersiffror som publiceras på tisdagen.

Ams-chefen Anders L Johansson beklagar att han inte har några nya besked.

– Med risk för att låta som en papegoja har vi samma bedömning som vi har haft tidigare att vi inte ser något genomslag på arbetsmarknaden under det här året och inte heller under början av nästa år.

– Vi ställer fortfarande vår förhoppning till andra halvan av 2005, men det förutsätter att den ekonomiska tillväxten håller i sig och att kommuner och landsting kommer bättre på fötter och kan börja att åtminstone ersättningsrekrytera och ta in lite nytt folk, säger Ams-chefen.

7,8 procent utan riktigt jobb
Den öppna arbetslösheten var i oktober 4,9 procent och tillsammans med dem som deltog i arbetsmarknadspolitiska åtgärder så var det 7,8 procent av arbetskraften som inte hade ett riktigt jobb.

Det är en procentenhet högre än för ett år sedan. Men ett gott tecken är att antalet varsel om uppsägning är klart lägre och på en del områden, till exempel för it-konsulter, finns det nu fler jobb.

Långtidsarbetlösa färre
Långtidsarbetslösheten är lägre än för ett år sedan och där vill Ams-chefen satsa ännu mer.

– Kan vi bromsa långtidsarbetslösheten genom att erbjuda praktikplatser och bra utbildningsinsatser då kan vi också förhindra att individer hamnar i riktigt långvarig arebtslöshet. Och det är bra, säger Anders L Johansson.

Mest har långtidsarbetslösheten minskat för ungdomar. Den är nu mindre än en tredjedel av vad den var i oktober förra året.

Satte in kraftfulla åtgärder
Det är ett resultat av att Ams fick i uppdrag av regeringen att sätta in kraftfulla åtgärder för att hjälpa arbetslösa ungdomar och den viktigaste åtgärden är arbetspraktik.

– De finns inte i någon låtsasverksamhet vid sidan om utan de är i arbetspraktik på riktiga arbetsplatser. Sedan är det tyvärr så att ungdomar väldigt sällan får fasta anställningar på sina praktikplatser, utan de får gå från praktikplats till praktikplats. Det tar då ett tag innan de får ett mer permanent fäste med ett mer långvarigt jobb. Där behöver konjunkturen förbättras ytterligare för att det ska äga rum.

– Men det är mycket viktigt att ungdomarna inte blir sittande vid sidan om arbetsmarknaden år ut och år in. Då blir det förtvivlat svårt för dem att komma igen när konjunkturen väl vänder, säger Ams-chefen Anders L Johansson.

Johan Prane
johan.prane@sr.se