MELODIFESTIVALEN 2012

Loreen är årets vinnare i Melodifestivalen

Loreen med bidraget "Euphoria" är årets vinnare och ska representera Sverige i Eurovision Song Contest i maj. Efter fyra deltävlingar och en final är hon både folkets och juryns val.

Förhandsfavoriten Loreen bjöd på ett starkt framträdande där man knappt hörde henne över alla applåder och den sjungande publiken. Och mycket riktigt röstades hon fram som segrare både av de internationella jurygrupperna och av svenska folket.

– Det är en filmisk låt och den är äkta, jag tror människor känner att den kommer från hjärtat, svarade Loreen när Alltid Nyheters reporter Kris Boswell frågade henne om varför hon tror att hennes låt vann.

”Rätt låt vann” verkar vara ordet på allas läppar. I Eftersnack, intervjuer och kommentarer verkar alla överens om att Loreen var helt rätt val att skicka till Baku. Till och med Bert Karlsson hördes säga ”Det är första gången sedan Abba som jag tror vi kan vinna i Europa”.

Danny med låten ”Amazing” kom på andra plats och låg hack i häl med Loreen in på upploppet. Men lite överraskande gav publiken sitt tredje högsta poäng till Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern. Dock var det Ulrik Munther med sin låt "Soldiers" som tog hem tredje platsen.

Publiken står för hälften av rösterna i finalen och elva internationella jurygrupper bestämmer över den andra hälften. Årets länder som ingår i de internationella jurygrupperna var Belgien, Bosnien, Storbritannien, Estland, Frankrike, Cypern, Irland, Malta, Norge, Tyskland och Ukraina.

Här var finalens startordning:

 1. "Shout it Out" – David Lindgren
 2. "Jag reser mig igen" – Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern
 3. "Mystery" – Dead By April
 4. "Why Start a Fire?" – Lisa Miskovsky
 5. "Baby Doll" – Top Cats
 6. "Euphoria" – Loreen
 7. "Soldiers" – Ulrik Munther
 8. "Mirakel" – Björn Ranelid feat. Sara Li
 9. "Why Am I Crying?" – Molly Sandén
 10. "Amazing" – Danny

Så här blev resultatet:

 1. "Euphoria" - Loreen
 2. "Amazing" - Danny
 3. "Soliders" - Ulrik Munther
 4. "Shout it out" - David Lindgren
 5. "Why am I crying?" - Molly Sandén
 6. "Baby Doll" - Top Cats
 7. "Mistery" - Dead by April
 8. "Jag reser mig igen" - Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern
 9. "Why Start a Fire" - Lisa Miskovsky
 10. "Mirakel" - Björn Ranelid feat. Sara Li

Tove Björnlundh

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista