Alpinstjärnan Anja Pärson slutar tävla

1:10 min

Anja Pärson avslutar sin alpina karriär. Hennes sista tävlingar blir i veckans världscupfinal i Schladming.

Beskedet kom i ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet.

– Min karriär har varit fantastisk och jag har uppnått mer än jag någonsin kunnat drömma om, säger Anja Pärson.

Nu vill Anja Pärson fokusera på världscuptävlingen på torsdag och sparar övriga kommentarer till en kommande presskonferens.

– Det är ett beslut hon känt har vuxit fram under den senaste tiden. Någonstans känner man att var sak har sin tid och det är den insikten hon har kommit till och hon är redo att gå vidare i livet, säger Anja Pärsons tränare Mikael Junglind.

Hur känner hon sig i kroppen, är den sliten och har det påverkat beslutet?

– Ja, visst, säkert. Efter en lång idrottskarriär gör det nog ont lite här och var, så det är nog en bidragande orsak till att beslutet kommer, säger Mikael Junglind.

Efter 14 år på toppnivå inom alpinidrotten har den senaste tidens skadeproblem vållat frågor om Anja Pärsons chanser och möjligheter till att prestera.

Pärsons karriär hör till en av de mest framstående i alpina sammanhang med bland annat 19 mästerskapsmedaljer, 42 världscupsegrar, 95 pallplatser och två totalsegrar i världscupen.

"De senaste åren, med alla spektakulära krascher och långdragna skadeproblem, har minskat mina möjligheter att prestera på toppnivå. Framför allt är det broskskador i vänster knä som ställer till det och jag har kommit till en punkt i mitt liv där både kroppen och huvudet säger ifrån. Jag har alltid varit en fajter och det här är ett tufft beslut men efter en tids funderingar och många diskussioner med mig själv känner jag att jag är redo för nya utmaningar i mitt liv", säger Anja Pärson i pressmeddelandet.

Svenska skidförbundets alpina sportchef Anders Sundqvist förstår beslutet.

– Det är blandat både sorg och glädje i det hela. Naturligtvis tar alla karriärer slut någon gång och hon har haft en fantastisk karriär när man ser tillbaka på de historiska ögonblicken, säger han till Alltid Nyheter.

Var beslutet väntat?

– Nej inte riktigt. Det var mer en fråga ifjol, om knät skulle hålla eller inte. Det fanns så klart kvar i år också.

Vad ser du som hennes största framgång?

– Hon har 19 mästerskapsmedaljer och är en fantastisk skidåkare, men den medalj hon tog i Whistler, efter det svåra fall hon hade dagen innan hör till svensk idrottshistoria, säger Anders Sundqvist.

Pernilla Wiberg, före detta svensk skidstjärna och numera expertkommentator i tv, har följt Anja Pärsons karriär.

– Jag blir inte så förvånad, det har känts den här säsongen att hon har tappat i motivationen, så det är ett lite väntat beslut. Sedan hade man gärna unnat henne att kliva upp på pallen sista säsongen, säger hon

Vad är det som gör att det känns att hon tappat i motivation?

– Den Anja Pärson som vi alla lärt känna, den fantastiska skidåkare som tagit alla dessa segrar i världscupen, VM och OS; tidigare har man, så fort det gått lite dåligt, sett en killerinstinkt i hennes ögon, at hon velat komma tillbaka och visa att det bara var en engångsföreteelse. Det har man inte riktigt sett den har säsongen, säger Pernilla Wiberg.

Efter en lång framgångsrik karriär har årets säsong inte alls bjudit på samma framgång.

– Årets säsong har inte fungerat alls, hon har satsat på fartgrenarna men farten har inte funnits där, säger Radiosportens Mats Dahlberg.

– Vid världscuptävlingarna i Åre fredag och lördag ställde hon ändå upp i storslalom och slalom mest, som det verkade, för att visa upp sig för hemmapubliken en sista gång. Hon var långt från att kvala in till andra åken båda dagarna men populäriteten för Tärnatösen var lika stor som vanligt, kommenterar han.

Ekot

Fråga

Tog tre gånger guld i Åre

Foto: Jan Erik Henriksson/Scanpix.

#text=1196388#På hemmaplan.

Bronsbragden i Vancouver

#text=3454073#Kraschade.

Fler minnesvärda Anja-ögonblick - lyssna och minns

#ljud=3820074##ljud=3820082##ljud=3820127##ljud=3820139##ljud=3820282##ljud=3820285##ljud=3820298##ljud=3820301#

Fakta: Anja Pärson

Född: 25 april 1981 i Tärnaby.

Bor: Monaco.

Meriter: OS: 1 guld, 1 silver och 4 brons. VM: 7 guld, 2 silver, 4 brons. Världscupen: 42 segrar. Vann sammanlagt 2004 och 2005.

Årets säsong: Främsta placeringarna är hittills niondeplaceringar i super-G, superkombination och cityrace, samt tiondeplaceringar i störlopp och superkombination.

TT

Mer om Anja Pärson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.