Gamla svenska vapen till Saudiarabien

Roboten Bill såldes
1:51 min

Ekot avslöjade i förra veckan att regeringen godkänt att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, skulle vara konsult i ett bygge av en anläggning för renovering av pansarvärnsrobotar. Nu visar det sig att svenska försvarets överblivna pansarvärnsrobotar sannolikt sålts vidare till Saudiarabien de senaste åren via Saab, enligt uppgifter till Dagens Industri.

Roboten Bill har till och med 1990-talets köpts av det svenska försvaret från tillverkaren Saab. Men i takt med försvarets neddragningar det senaste årtiondet så blev robotar, sikten och lavettsystem överflödiga och placerades i förråd. Saab, som redan år 2002 sålde roboten Bill till Saudiarabien, visade då intresse för att köpa tillbaka vapnen från försvaret.

Enligt uppgifter till Ekot agerade Försvarets materielverk som förmedlare av vapnen och sålde tillbaka dem till Saab. I slutet av 2007 offentliggjorde Saab att bolaget fått en beställning på systemet Bill och 2010 så avslöjades det att köparen var Saudiarabien.

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, godkände försäljningen och enligt ISP:s statistik så har Bill också sålts till Saudiarabien både 2010 som 2011. Men Saab AB:s pressinformatör Erik Magni kan inte bekräfta om det är Försvarsmaktens tidigare vapen som sålts vidare.

Det är alltså klart att Saab sålt roboten till Saudiarabien de senaste åren. Eftersom produktion lades ner på 90-talet så talar mycket för att det rör sig om samma robotar som Försvarsmakten sålde tillbaka via FMV och enligt Dagens Industris källors så är det så.

Om den planerade anläggningen i Saudiarabien för renovering pansarrobotar är tänkt att användas till renovering av Saabs Billrobotar är oklart.

Enligt Ekots uppgifter så har avsikten först och främst varit att renovera franska robotar men det utesluter inte de svenska pansarvärnsrobotarna också skulle kunna renoveras där, då dokument från FOI säger att anläggning också skulle kunna användas för andra system.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".