Incestdömda får ny rättegång

Hovrätten i Malmö skall återigen granska de uppgifter som fällde en 47-årig man och hans kamrat för sexuella övergrepp mot 47-åringens dotter. På tisdagen inleddes rättegången i det uppmärksammade incestmålet.

Männen dömdes av tingsrätt och hovrätt till långa fängelsestraff enbart på den 19-åriga dotterns berättelse. Nu har Högsta domstolen beviljat resning.

– Vi utgår från att det blir en frikännande dom på alla punkter, säger advokat Thomas Olsson, som är 47-åringens ombud.

Synnerliga skäl föreligger
Högsta domstolen motiverar sitt beslut med att att det finns synnerliga skäl för resning. Dessa synnerliga skäl är uppgifter som nu starkt ifrågasätter flickans trovärdighet.

De övergrepp som männen är dömda och fängslade för skulle ha skett då flickan var i sexårsåldern. Enligt männens försvarare och SVT:s Uppdrag granskning har flera uppgifter i flickans berättelse inte kontrollerats av domstolarna.

Nya omständigheter visar att flickans berättelse är ett resultat av den terapi och fått på ett behandlingshem.

– Det har också framkommit uppgifter om att hon har anklagat ett stort antal andra människor för mycket grova brott både under den tidigare utredningen och efter det att domarna har meddelats, säger Thomas Olsson.

Har tagit tillbaka sina anklagelser
Den 19-åriga flickan har tidigare i ett brev tagit tillbaka sina anklagelser mot pappan och hans kamrat för att återigen anklaga dem för sexuella övergrepp och misshandel.

I flickans berättelse finns också ett påstående om ritualmord, en anklagelse som polisen utrett utan att finna något som talar för att ritualmordet inträffat. Kammaråklagare Jörgen Larsson har inga åsikter alls om flickans trovärdighet.

– Det är ett resningsärende med nytillkomna omständigheter som man måste foga in i den tidigare berättelsen. Man måste resonera kring vilken betydelse detta har, om det har det någon betydelse över huvud taget och om det har det betydelse hur stark är den, säger han.

Bakom stängda dörrar
Rättegången kommer att pågå i 12 dagar bakom stängda dörrar och enligt 47-åringens advokat kan hovrätten bara komma fram till en sak.

– De uppgifter som har framkommit är så pass graverande för målsägarens trovärdighet att det inte kan vara möjligt att döma på de här uppgifterna.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se