Regeringen öppnar för utökat rökförbud

1:25 min

Efter att det senast blivit rökstopp på restaurangerna öppnar regeringen nu för att införa rökförbud på fler allmänna platser.

Statens folkhälsoinstitut får uppdraget att undersöka hur främst barn ska kunna skyddas ytterligare från cigarettröken

Inne på restaurangen och puben är det ju som bekant sedan 2005 förbjudet att röka cigaretter. Tillsammans med andra liknande förbud enligt tobakslagen inom barnomsorg, skola och sjukhus till exempel är detta i dag något som många stödjer, säger Matz Larsson chef vid avdelningen för tillsyn vid Statens folkhälsoinstitut som fram till december nästa år ska utreda hur och var personer och främst barn fortfarande utsätts för passiv rökning.

– Trots de positiva effekterna som den här lagändringen förde med sig, utsätts fortfarande 15 procent av befolkningen för passiv rökning minst en gång per vecka. Det här är uppgifter vi har tagit fram i den nationella folkhälsoenkäten.

Tobaksröken som är giftig och cancerframkallande innebär i synnerhet hälsorisker för små barn, och fler förbud kan även förhindra att fler unga börjar röka menar regeringen.

Exakt vilka miljöer som är aktuella är ännu oklart, men Matz Larsson nämner ett exempel de gärna tittar på.

– Tågperronger och sådana utrymmen som är delvis under tak, hur man ventilerar den typen utav tågstationer och perronger.

Enligt de enkäter folkhälsoinstitutet gjort är de flesta positiva till rökförbud på fler platser:

– Det talar i riktning mot att det är en framkomlig väg att komma att föreslå ytterligare fria miljöer.

Fråga

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista