Omstridd minister lämnar Bushs regering

I USA avgick natten till onsdagen två ministrar ur president Bushs regering. Justitieminister John Ashcroft och handelsministern Don Evans lämnar regeringen. Det är den första förändringen efter president Bushs återval för en vecka sedan.

Få om ens någon i president Bushs regering, möjligtvis med undantag av försvarsminister Donald Rumsfeld, har varit så omdiskuterad de senaste åren, som justitieminister John Ashcroft, som nu väljer att avgå.

Ashcroft har prisats av sina anhängare för sin hårdföra hållning i det som Bushregeringen kallar kriget mot terrorism.

Stiftade Patriot Act
Han har kritiserats skarpt av sina politiska motståndare och medborgarrättsgrupper för att ha infört lagar, som den kontroversiella Patriot Act, som enligt kritikerna givit polis och andra myndigheter alltför stor makt att utan starkare skäl övervaka och gripa misstänkta.

Efter den elfte september dåden greps hundratals personer, framför allt muslimer och män med arabisk härkomst. Många hölls fängslade långa perioder utan att få veta vilka anklagelser, som riktades mot dem.

Flertalet släpptes senare och ingen har fällts för något allvarligare brott.

Patriot-lagen ger också myndigheterna rätt att kartlägga människors privatliv på ett sätt som har kritiserats även inom det republikanska partiet. Amerikanska medier rapporterade inatt att Bush heller inte har bett honom stanna i regeringen.

Väntad avgång
Ashcrofts avgång är inte oväntad. Han har haft hälsoproblem, men det talas också om att han vill satsa på en ny politisk karriär, kanske som kongresspolitiker.

Inatt kom också beskedet att handelsministern Don Evans, en av Bush närmaste vänner, lämnar sin post. Även han tros vilja satsa på en ny politisk karriär i hemstaten Texas.

Fler ommöbleringar väntas i regeringen inför Bushs andra fyraårsperiod i Vita Huset.

Spekulationerna fortsätter kring tunga namn som Rumsfeld och utrikesminister Colin Powell, men också kring hur förändringarna kan komma att påverka den framtida politiken.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se