Utredare kräver hårdare tag mot svarttaxi

Varje år genomförs svarttaxiresor för omkring fyra miljarder kronor. På torsdagen kräver regeringens utredare en lagändring för att komma till rätta med en del av den ekonomiska brottsligheten.

Svarttaxi har blivit en vanlig företeelse på helger och nätter. Daniel Izza som kör vanlig taxi beskriver hur det kan gå till i taxikön.

– De ser ju kunderna när de försöker ta en taxi. Då går de fram och frågar dem: ”Vill ni ha en taxi, en svarttaxi? Vi kör ju billigare än dem”, säger de, berättar Daniel Izza.

”Branschen ropar på hjälp”
De svarttaxiförare som Daniel Izza i sin vanliga taxibil tvingas konkurrera med, som cirklar i stan på kvällar och helger för att plocka upp kunder i vanliga personbilar, är ett av problemen i en bransch som ropar på hjälp, enligt regeringens utredare Anders Engdahl.

Idag räcker det inte att avslöja någon en gång för att bevisa att det ”bedrivs” svarttaxi men en körning ska räcka, tycker Engdahl i sitt förslag.

– Polisen har mer eller mindre lagt ner hela sin verksamhet när det gäller svarttaxi för att de tycker att det är svårt att bevisa något, säger han.

Hur ska polisen kunna skilja på om det är en svarttaxikörning eller om någon kör en kompis?

– Nja, det är ju vanligt spaningsarbete, vanligt polisarbete som polisen får göra. Det går ju inte jag in på i min utredning men jag har väldigt noga kollat hur det fungerar i Norge till exempel. Där har man sagt att det inte har varit några problem. Där har man ändrat sin lagstiftning och nu är det möjligt för norrmännen att leda i bevis och få fällande domar efter bara en enda svarttaxikörning, säger Anders Engdahl.

Det riktigt stora problemet i taxibranschen är dock skattefusket, enligt Anders Engdahl. Nu vill han också skärpa både tekniken i bilarna och redovisningen.

Länsstyrelserna får en snyting
Myndigheterna får en rejäl känga, bland dem länsstyrelserna. Tillsynen fungerar inte, inte heller samarbete för att till exempel kontrollera om en förare också får a-kasseersättning eller är sjukskriven.

– Många myndigheter har sagt att det här kan man inte göra för att det strider mot sekretesslagen att lämna ut uppgifter mellan varandra. Men jag har kollat det väldigt noga och det är inte på det sättet. Sekretesslagen lägger inte hinder i vägen för samarbetet mellan myndigheterna, säger regeringens utredare Anders Engdahl.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se