Räntehöjning i USA

Den amerikanska centralbanken beslutade i går att fortsätter att höja sin styrränta - den som påverkar bankernas rörliga utlåningsräntorna. I går kväll meddelade banken en höjning på en kvarts procentenhet till två procent.

Sakta men säkert är den amerikanska ekonomin på väg mot fast mark - de preliminära BNP-siffrorna häromveckan visade en tillväxt det tredje kvartalet på 3,7 procent och trots de rekordhöga energipriserna har inte inflationen stigit nämnvärt - centralbanken konstaterar att, som det uttrycks i sådana här sammanhang, att risken är balansed när det gäller att tillväxten håller i sig och att priserna inte rusar iväg.

Gårdagens besked från centralbanken var väntat - det är den fjärde höjningen sedan i somras, då räntan låg på en rekordlåg nivå. Trots höjningen, som ju normalt används för att kyla av en växande ekonomi, så anser centralbanken att dess politik fortfarande hjälper tillväxten, inte minst eftersom två procent fortfarande är en relativt låg räntenivå.

I ett uttalande konstaterar bankens ansvariga räntekommitté med Alan Greenspan i spetsen också att läget på arbetsmarknaden har förbättrats, i fredags kom oväntat goda sysselsättningssiffror.

Analytiker här i USA försöker som vanligt med hjälp av uttalandet tolka vad som ska hända framöver - banken lämnar öppet för nya höjningar - och mot bakgrund av de positiva ekonomiska rapporterna den senaste tiden, så tycks flertalet tro på en ny höjning vid nästa räntemöte i december. Men det finns också bedömare som spekulerar om en paus i höjningarna, eftersom det finns flera osäkerhetsfaktorer, bland annat hur stabil utvecklingen på arbetsmarknaden är och oljepristurbulensen.

Och en analytiker uttryckte det som så att fram till nästa räntemöte den 14 december kommer alla intresserad än mer noggrant lyssna till, granska och tolka varje ord från centalbankschefen Alan Greenspan.

Anders Ask, New York