Gnissel mellan vänstern och miljöpartiet

Miljöpartiets flirt med vänsterväljare riskerar att förstöra regeringssamarbetet säger vänsterpartiets partisekereterare Pernilla Zethraeus. Hon reagerar starkt på en artikel där miljöpartiets språkrör Peter Eriksson välkomnade vilsna vänsterpartister över till miljöpartiet.

– Det är väldigt olyckligt att det är så mycket uttalanden nu som visar att det finns ett bristande förtroende mellan samarbetspartierna. Det är viktigt att ett samarbete bygger på förtroende, säger Pernilla Zethraeus.

Det gnisslar betänkligt i samarbetet mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Ilska mot Eriksson
Först kritiserade vänsterpartiet statsminister Göran Persson för att han ser miljöpartiet som en möjlig regeringspartner. Nu är det alltså miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som är föremål för vänsterpartiets ilska.

Bakgrunden är att Peter Eriksson skrivit ett debattinlägg på föreningen Vägval vänsters hemsida, där han kritiserar ”den traditionella vänstern” för att bara se ”förstatliganden som lösningar” och ”mest verkar vara intresserade av kommunistisk oppositionsretorik”.

Inget ”tes-tuggarparti”
Partisekreterare Pernilla Zethraeus är mycket kritisk till att miljöpartiet på det här sättet försöker locka över vänsterpartistiska väljare.

– Det jag reagerar på är att Peter Eriksson utmålar vänsterpartiet som ett kommunistiskt ”tes-tuggarparti”. Den bilden är inte sann och om den vore sann borde vän av ordning fråga sig varför miljöpartiet samarbetar med ett sådant parti, säger Zethraeus.

Eriksson uppmanad skriva
Peter Eriksson hade uppmanats att skriva sin debattartikel av Vägval vänster. Vägval vänster är en politisk obunden förening, men många av medlemmarna tillhör vänsterpartiets högerfalang som kritiserar den nuvarande partiledningen.

Vänsterpartiets ledning har tidigare varnat Vägval vänster för att ägna sig åt fraktionsbildning.

Men Pernilla Zethreus ser ingen anledning att markera ytterligare mot Vägval vänster efter Peter Erikssons artikel.

– Jag har ingen ytterligare kommentar till vad Vägval vänster har för arbetsmetoder. Det som är nytt i det hela är hur Peter Eriksson uttalar sig om ett samarbetsparti.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se