FOI lämnar in JK-anmälan efter Saudigranskning

1:05 min

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, vänder sig nu till justitiekanslern, JK, och begär en undersökning om det har begåtts ett brott mot tystnadsplikten i samband med att Ekot avslöjade uppgifter om Sveriges militära samarbete med Saudiarabien.

– Den brottsmisstanke som FOI nu skickar över till justitiekanslern handlar inte om något brott som skulle ha begåtts av medierna på något sätt. Det handlar i det här fallet om den eller dem som skulle ha lämnat över de här handlingarna till medieföretaget, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Meddelarfriheten innebär att offentligt anställda har rätt att kontakta journalister och berätta även om saker som är hemliga. Däremot är meddelarskyddet svagare vad gäller hemligstämplade handlingar.

Nu vill alltså FOI att JK undersöker om någon där, eller på något departement bröt mot tystnadsplikten och lämnade ut de hemliga handlingar som Sveriges Radio publicerat på webben, i samband med att uppgifter om Sveriges militära samarbete med Saudiarabien avslöjades.

Frågan är om det inte blir svårt för polisen att undersöka vem som eventuellt lämnat ut hemliga papper, utan att samtidigt undersöka vem som talat med journalister.

– Självklart måste man vara vaksam och se till att hela tiden skydda yttrande- och tryckfriheten, det är JK:s roll att å ena sidan vara åklagare och i den meningen efterforska om ett brott har begåtts men samtidigt är det oerhört viktigt att vi också å andra sidan ska värna meddelarskyddet, säger Anna Skarhed.

Inom 14 dagar kommer justitiekansler Anna Skarhed att ge besked om någon förundersökning ska inledas. Att det blir en sådan är mycket troligt eftersom det bara krävs att ett brott kan antas ha begåtts.

Sedan utses en biträdande åklagare som tillsammans med polisen genomför undersökningen. Den beräknas ta några månader, och först därefter tar JK ställning till om åtal ska väckas.

Av det femtontal anmälningar som kommer in till JK varje år leder bara ett par stycken till åtal. Den som fälls riskerar böter eller fängelse i upp till ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista