Kritik efter bostadsaffärer

Erland Olausson, som är förste vice ordförande i LO, och hans söner har fått flera hyreslägenheter i Stockholm, som ägs av LO-bolag, enligt Dagens Nyheter. Det har väckt reaktioner inom LO.

I Stockholm där bostadsköerna i många fall är årslånga, tog det bara runt ett år för Olaussons söner att få en lägenhet.

– Man blir ledsen, för de flesta människor som bor i Stockholm vet att det är svårt att få en lägenhet. Då upplever man att har man bara rätt kontakter och rätt bakgrund då kan man fixa lägenheter till sina barn. Det upplever man som fruktansvärt orättvist, säger Ninel Jansson, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund.

Tog ett år att ordna
Det var under våren 1997 och vid årsskiftet 2001/2002, som Erland Olaussons söner fick sina hyreslägenheter via försäkringsbolaget Afa, som ägs till hälften av LO. Efter att ha lämnat in en intresseanmälan för sina söner, tog det omkring ett år innan sönerna fick var sin lägenhet.

I Afa:s interna kö blir det runt fem lediga lägenheter varje år. Samtidigt har Afa har ett hundratal personer som väntar på att få en lägenhet.

Det är AFA:s vd som ytterst beslutar vem som ska få en bostad.

Anser inte brutit regelverk
Erland Olausson är visserligen kritisk till hur lägenheter förmedlas men anser inte att han ha brutit mot något regelverk.

– Jag tror inte att människor i allmänhet bedömer vad jag gjort utan tycker i allmänhet att det är orättvist att mina barn får lägenheter när deras inte får det, säger han.

Människor har reagerat. Till LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och Erland Olausson har ett tiotal e-postbrev kommit in som rör den senaste tidens lägenhetsaffärer med anknytning till facket.

– Det klart att hans trovärdighet får sig en knuff. Folk upplever att då pratar man ju dubbelmoral, säger Ninel Jansson.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se