Frankrike vill närma sig USA

Tiden är mogen för tätare samarbete mellan USA och Europa, efter lång tid av tämligen kyliga relationer på grund av Irakkriget. Det är den franske utrikesministern Michel Barnier som plötsligt talar om ett närmare samarbete, också när det gäller kriget i Irak.

Frankrike kommer inte att sända styrkor till Irak, men kan hjälpa till att utbilda irakiska säkerhetsstyrkor och mer genom att förbereda de irakiska valen i januari, skriver den franske utrikesministern Michael Barnier i en artikel som har fått rubriken: Brev till Amerika.

Barnier är bekymrad över den antifranska kampanj som han tycker bedrivs i USA. Men hans brev till Amerika publiceras ändå i Wall Street Journal, organ för de ledande Frankrike-ätarna i USA.

Tina upp de frostiga förbindelserna
Detta är ett försök från fransk sida att tina upp de frostiga förbindelserna. Det är en invit till den nyss omvalde George Bush att tänka om i sin syn på Frankrike och på Europa.

Det finns mer som förenar än som skiljer oss åt, skriver Barnier. Frankrike är exempelvis den näst största utländska investeraren på USA:s aktiemarknad. Det är lika med 650 000 amerikanska jobb.

Vill tillsätta grupp
Michel Barnier föreslår också att en grupp ska tillsättas omgående där experter från USA och Europa undersöker olika former för ett fördjupat samarbete över Atlanten.

Tiden är nu mogen för en nystart i våra relationer, skriver Frankrikes utrikesminister i sitt brev.

Ingmari Froman, Paris