Analytiker tror på mer utflyttning av Electrolux

Tidigare i veckan stuvade Electrolux vd Hans Stråberg om bland sina chefer. Aktieanalytiker som Ekot talat med tror att nedläggningen av fabriken i Västervik bara var början; Electrolux måste flytta ännu mer produktion till låglöneländer, tror Gustaf Lindskog på fondkommissionnärsfirman Alfred Berg.

Tidigare köpte Electrolux på löpande band upp företag som också tillverkar hushållsutrustning. Efter alla affärer hör gamla konkurrerande varumärken som Zanussi och AEG nu till Electrolux. Ett annat arv är ett stort antal små fabriker, mest i högkostnadsländer.

De senaste åren har Electrolux haft svårt att tjäna pengar, och för att råda bot på det håller vd:n Hans Stråberg på att rensa. En del är att tillverka mer i lågkostnadsländer- i Sverige lades ju dammsugarfabriken i Västervik ner till förmån för en ungersk fabrik. Men det handlar också om att rensa bland varumärkena, och se till att det står Electrolux på fler av företagets varor.

Gustaf Lindskog på Alfred Berg påpekar att den här processen började redan under förre vd:ns tid, och han tror att den kommer att pågå länge än.

Men nuvarande vd:n Hans Stråberg möblerar också om i ledningen för bolaget. Chefen för vitvaror i Europa får gå, och i stället tar Stråberg själv ett starkare grepp. Enligt bolagets företrädare betyder det ingen förändring i arbetet med att effektivisera. Men bedömare som Ekot talat med tror att det här är en del i att Electrolux vill skynda på arbetet med att producera billigare och med färre varumärken.

I Mariestad ligger en av dom fabriker där Electrolux tillverkar kylskåp. Den har lite över tusen anställda. Ola Bertilsson är ordförande för metallklubben där, och trots allt tal om att minska kostnaderna är han hoppfull om framtiden för fabriken.

Kalle Nilsson