17 afghaner sköts ihjäl

Amerikansk soldat åtalas för massaker på civila

1:18 min

Den amerikanska soldaten, som misstänks ligga bakom massakern på civila afghaner för snart två veckor sedan, kommer att åtalas för 17 fall av mord. Om militärdomstolen finner honom skyldig kan han dömas till döden.

Tidigare har det talats om att 16 afghaner dödades men nu åtalas förstesergeanten Robert Bales för 17 fall av mord och ytterligare fall av mordförsök. Det officiella åtalet kommer att presenteras senare idag.

Massakern ägde rum den 11 mars, och enligt militäråklagarna lämnade Bales sin bas på natten och begav sig till två närliggande byar där han dödade de 17 civila afghanerna, bland dem barn och kvinnor. Något motiv till dådet har inte gått att fastställa ännu.

Robert Bales själv säger att han inte har något minne av vad som skedde. Han sitter nu inspärrad på en militärbas i Kansas i USA.

Morden ledde till att relationerna mellan USA och Afghanistan försämrades kraftigt. Bales kommer att ställas inför en militärdomstol och enligt försvarsminister Leon Panetta kan han dömas till döden om han fälls för överlagt mord.

Tidigare liknande fall har lett till helt olika domstolsresultat. 2005 dödade amerikanska soldater 24 människor i irakiska Haditha, ingen av dem fick ens fängelsestraff.

I den mördarliga som 2010 dödade afghaner för nöjes skull, dömdes en soldat till livstids fängelse och en annan fick fängelse i 24 år.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista