SAS-strejken avblåst på Kastrup

Strejken bland kabinpersonalen vid flybolaget SAS på Kastrup i Köpenhamn är avblåst och personalen återgår under eftermiddagen till sina jobb. Efter klockan 15 väntas trafiken fungera som vanligt.

SAS gör allt för att alla ska komma fram till sina destinationer, men vissa fortsatta störningar till följd av morgonens kan strejk det ändå bli.

Under strejken stoppades alla SAS-flyg från Köpenhamns flygplats. Köerna ringlade sig långa vid incheckningsdiskarna när de strandsatta passagerarna försökte få information om läget. 

Under fredagsförmiddagen har 92 avgångar ställts in och det har drabbat 3 000 passagerare. Det är SAS Europatrafik och dansk inrikestrafik som stoppats. Däremot hoppas SAS att kunna flyga till USA och Asien.

Komplicerad bakgrund
Bakgrunden till den danska kabinpersonalens strejk är komplicerad och ord står mot ord. Det handlar om anställningsförhållanden och turordningslistor för den svenska kabinpersonal som flyttas från Sturup utanför Malmö till Kastrup, som SAS-ledningen vill föra in på den danska så kallade senioritetslistan. Det här har den danska kabinpersonalen motsatt sig.

Susanne Larsen som är vd för SAS i Danmark säger till ekot att det handlar om att behandla den svenska personal som flyttats över till Kastrup anständigt.

Under tiden personalen sitter i möten växer köerna på Kastrup.

Hundratals väntar på Arlanda
Vid SAS biljettdesk på Arlanda flygplats samlas några av de 700 resenärer från Sverige som drabbats av strejken. Ungefär hälften av dem räknar SAS med att kunna boka om på andra flygningar. Det är resenärer på väg till Köpenhamn som får vänta på besked. SAS försöker nu se till att de resenärer som får vänta får mat under tiden och att så många som möjligt kommer fram till Köpenhamn.

Punktlighet och flyg som avgår i tid är en av de saker flygresenärer uppskattar mest. Ulrika Fager som jobbar vid SAS informationsavdelning är bekymrad.

– Det är absolut inte bra. Det påverkar förtroendet för SAS. Vi försöker göra vårt bästa för att lösa det. Vi vill inte ha den här situationen med strejker och vi trodde att det var en sak som låg bakom oss, säger Ulrika Fager.

Jens Ericson, Kastrup
jens.ericson@sr.se

Robert Andersson, Arlanda
robert.andersson@sr.se