EU vill ta hockey-VM från Vitryssland

1:34 min

EU fortsätter att trycka på för att Vitryssland ska fråntas värdskapet för ishockey-VM 2014. EU-ländernas utrikesministrar kommer "informera" nationella och internationella ishockeyförbund om Vitrysslands brott mot, bland annat, mänskliga rättigheter.

Vitrysslands president Alexander Lukasjenko är en stor ishockeyfantast. Han spelar själv ishockey flera gånger i veckan, och många anser att det verkligen skulle kunna påverka Europas siste diktator om han blir snuvad på sitt hett eftertraktade värdskap för ishockey-VM 2014.

Delar av den vitryska oppositionen och den förre ishockeystjärnan och numera EU-parlamentarikern Peter Stastny har drivit den här frågan länge, och i dag ökar EU:s utrikesministrar det politiska trycket på Internationella Ishockeyförbundet. Det är vid förbundets kongress i maj som det kan bli aktuellt att frånta Vitryssland VM-värdskapet.

För några veckor sedan beslutade EU-länderna gemensamt att kalla hem sina ambassadörer från Minsk, och enligt Carl Bildt finns ännu inget beslut på när ambassadörerna ska skickas tillbaka till Vitryssland.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista