LO ser över lägenhetsregler

LO-ledningen beslutade på fredagen att ta reda på vilka regler de olika förbunden har för hur lägenheter får förmedlas. 

I veckan avslöjades att bland andra LO:s förste vice ordförande Erland Olauson vänt sig till det av LO delägda avtalsförsäkringsbolaget AFA och fått bostäder åt sina söner.

– Vi får inte ens bli misstänkta för att ha utnyttjat vår ställning. Vi kanske måste vara väldigt strikta när det gäller vilka eventuella bolag och fastighetsägare man inte bör söka bostad hos som anställd på LO, säger LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin.

Erland Olauson anmälde sina söner i kö hos bostadsföretag ägt av AFA Sjukförsäkring, där LO är hälftenägare. Han uppger själv att han undvek att ställa sönerna i kö hos såväl LO och KP pension, som också har fastigheter, just för att undvika jäv.

Sönerna fick bostäder efter något år, enligt Olausons uppgifter.

Om det skulle ha gått på samma tid för vem som helst eller om det finns skäl att tro att Olauson var känd hos AFA och att det skyndade på det hela, vill Wanja Lundby Wedin inte ha någon åsikt om.

– Frågan om de visste på AFA och hur lång tid det tar måste ställas till dem.

Var det lämpligt att Erland Olauson ställde dem i kö hos AFA, som är en närstående organisation till LO?

– Erland valde inte den enkla vägen, för han gjorde en noggrann prövning av vad han tyckte att han inte kunde vända sig till. Jag har ingen anledning till att inte lita på hans bedömning.

– Men även om det inte finns någon koppling i det här fallet så kanske det är så att att vi ska vara striktare i framtiden. Men därmed säger jag inte att Erland gjorde fel. Men även om vi agerat rätt så skadar sådana här diskussioner organisationen och därför måste vi kanske bli striktare, säger Wanja Lundby Wedin.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se