Assyriska hotas efter uppgång

Uppdaterad 17:00
Efter att Assyriska gått upp i Allsvenskan i fotboll har föreningen fått ta emot många hot om att föreningen inte har något att göra i högsta serien.

– Nästan direkt efter nyheten om vårt avancemang så har dels riksförbundet och dels föreningarna ute i landet fått samtal om att vi som svartskallar inte hade något att göra i Allsvenskan, säger Moussa Esa, kanslist på Assyriska riksförbundet.

Assyriska från Södertälje stupade på målsnöret i kvalet till Allsvenskan när Ögryte slog in segermålet på övertid i den andra kvalmatchen.

Hotsamtal i hela landet
Men efter att Örebro SK flyttats ner från Allsvenskan till Superettan på grund av sin dåliga ekonomi fick Assyriska den allsvenska platsen istället.

Sedan dess har Assyriska föreningar runt om i landet fått ta emot många hotsamtal av personer som uttryckt att föreningen inte har något i högsta serien att göra.

Förbundet litar på polisen
Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell tar avstånd från hoten men säger samtidigt att det inte är Fotbollförbundets sak att vidta några speciella åtgärder.

– Nej, det kan inte Fotbollförbundet göra. Att avgöra hur allvarligt ett hot är är en polisiär fråga, säger han.

Assyriska polisanmäler
Assyriska tänker också lämna in en polisanmälan och när det gäller säkerheten kring Assyriskas matcher om laget skulle gå upp i Allsvenskan så är det också en sak mellan klubben och polisen enligt fotbollsförbundets ordförande.

Rikspolisstyrelsens högste ansvarige för supportervåld, kommissarie Lennart Petersson, är inte särkilt orolig för säkerheten men säger att det nog krävs att man är lite extra observant på rasisitiska inslag bland supportrarna.

– Redan idag jobbar vi med att det finns rasistiska flaggor och plakat som inte hör hemma på en fotbollsarena som vi tar bort. Det är möjligt att det kan bli en ökning men jag ser det inte som någon jättestor grej, säger han.

Gemensam polisanmälan
Man håller nu på att samla in alla samtalen för att senare göra en gemensam polisanmälan. Än så länge har det blivit ett 30-tal hot.

– Det är jobbigt. Först var vi i sorg, sedan blev vi glada och nu är vi lite skärrade faktiskt. Rasistiska hot tillhör vår vardag men vi är överraskade över omfattningen, säger Moussa Esa.

Men hur det blir med Assyriskas avancemang är fortfarande oklart. Örebro SK har överklagat och det slutgilitga beskedet dröjer nog ytterligare några veckor.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se