Piratpartiet stor vinnare i Saarland

2:03 min

Framgångar för Merkels kristdemokrater och för det tyska piratpartiet. Däremot fortsatt kräftgång för det liberala regeringspartiet FDP. Det var de viktigaste rubrikerna efter delstatsvalet i tyska Saarland igår. Att Piratpartiet nu kommer i ett andra delstatsparlament visar att partiet börjar bli på allvar i tysk politik.

Angela Merkels kristdemokrater fortsätter att trots skuldkris och stundtals impopulära beslut på grund av den att gå bra i tysk politik. Igår vann partiet tydligt valet i den lilla delstaten Saarland med 35 procent av rösterna och kommer förmodligen bilda ny delstatsregering med socialdemokratiska SPD som fick omkring 30 procent av rösterna.

En del bedömare tror att den lösningen är en försmak av vad som kan komma i regeringsväg nationellt sätt efter nästa år förbundsdagsval om de nuvarande opinionsvindarna i landet står sig.

Merkels regeringspartner, liberala FDP, åkte i Saarlandvalet dock på ännu en stjärnsmäll.

De fick bara drygt 1 procent av rösterna och åker ur ytterligare ett delstatsparlament. Om den trenden fortsätter riskerar de åka ur förbundsdagen vid nästa års val. Problemet för Merkel kan bli att FDP för att överhuvudtaget överleva måste börja profilera sig på ett sådant sätt att det skadar den redan skakiga sammanhållningen i Merkels regering.

Vänsterpartiet die Linke backade i Saarland, trots att rikskände vänsterpolitikern Oscar Lafontaine leder partiet i delstaten.

Men den stora sensationen i Saarland är Piratpartiet. Med drygt 7 procent av rösterna kommer partiet nu in i ytterligare ett delstatsparlament efter Berlin, där man sitter sen i höstas.

Då ska man komma ihåg att partiet knappt ens fanns i Saarland när nyvalet utropades för några månader sen.

Partiet fick enligt preliminära siffror 25 procent av förstagångsväljarnas röster i gårdagens val också har nu också visat att man kan göra sig gällande utanför Berlin och i delstat som både befolknings och sysselsättningsmässigt skiljer sig mycket från huvudstaden.

Piratpartiet blev också tydligt större än miljöpartiet, die Grüne, i Saarland, vilket borde få miljöpartiet att börja fundera även på det nationella planet. I talande stund ligger Piratpartiet tydligt över 5 - procentspärren för förbundsdagen.

Nu stundar ytterligare två delstatsval i Tyskland under våren. De stora frågorna att följa blir om framgångarna för CDU och piratpartiet håller i sig och om liberala FDP överhuvudtaget kan överleva.

Daniel Alling, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista