Forskningsstiftelse förlorade 850 miljoner

1:46 min

Östersjöstiftelsen, som ger pengar till forskning vid Södertörns högskola, förlorade dryga 850 miljoner kronor i värde förra året. Den stora anledningen var att stiftelsens aktieplaceringar i småbolag gick riktigt dåligt.

– Tidigare har vi sagt att vi åker bara med, därför över tiden kommer det att ge väldigt bra avkastning. Men det är möjligt att vi kommer ändra det framgent, säger Henrik Bonde som är placeringsansvarig på stiftelsen.

– Vi har också sista året viktat om, vi har lite mer räntebärande än så vi har en lite mer balanserad portfölj. och

Östersjöstiftelsen grundades genom löntagarfondspengar i mitten av 90-talet och ger bidrag till Södertörns högskolas forskning om Östeuropa och länderna kring Östersjön.

Skakiga börser runt om i världen förra året gjorde att stiftelsens aktier gick ner i värde  med mer än 850 miljoner kronor under.

Av de nära fem miljarder som man hade i kassan vid förra årets början fanns alltså bara lite mindre än 4 miljarder kvar när året var slut. 

Och det mesta av tappet kommer från att stiftelsens aktier i mindre bolag, berättar Henrik Bonde som ansvarar för förvaltningen.

– Det värsta var väl att vi har en liten portfölj som består av mindre noterade och onoterade bolag. Det tar en tio till femton år innan man kan förvänta sig att de kommer att gå bra. På vägen faller väldigt många i från. Man får vara nöjd om en av tio blir bra, två, tre blir halvbra och resten det blir det det blir.

En stark börs gör att det ser bättre ut för stiftelsen hittills i år. Så trots jättetappet förra året så behöver inte stiftelsen minska på forskningsbidragen, säger Henrik Bonde.

– Sett över tiden så är det ingen dålig utveckling på anslagen.

Kommer de minska framöver?

– Det hoppas jag inte. Och vi har en väldigt bra marginal till den nivån där vi skulle behöva minska. Men man vet aldrig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista