Telia Sonera bantas trots starkare resultat

Trots att Telia Soneras aktiekurs stiger är ledningen inte nöjd utan varnar för nya nedskärningar.

För första gången på två år har Telia Soneras aktiekurs nått över 40 kronor. Starkare resultat och en förmåga att behålla marknadsandelar ligger bakom börsreaktionen. Men Telialedningen är inte nöjd. De närmaste åren ska kostnaderna ned rejält.

Telia Sonera är på många sätt två företag. Ett tillväxtföretag, som växer med miljontals kunder varje kvartal i länder som Ryssland och Turkiet. För den verksamheten är det lätt att se att intäkterna kommer att fortsätta att öka snabbt de kommande åren.

Enda nackdelen är att TeliaSonera ännu inte lyckats få ägarkontrollen i vare sig ryska Megafon eller turkiska Turkcell.

Hårdare konkurrens
I Norden däremot, äger Telia Sonera starka telebolag som ofta dominerar marknaden. Men de är dominanta på marknader som inte växer nämnvärt och där konkurrensen från internet-världens företag nu på allvar börjar pressa företaget.

Det betyder att det nu är dags för en omställning, anser Telia Soneras vd, Anders Igel. Han menar att kostnaderna för att driva företaget måste ned väsentligt.

– Det innebär att det blir en helt annan kostnadsnivå än idag. Jag vill inte gå längre i att precisera det, det är ett så stort åtagande vi har framför oss att genomföra. Jag vill först bestämma tillsammans med mina medarbetare och föregripa det innan vi tagit beslut.

Färre anställda
Den omställning som Anders Igel pratar om innebär en rejäl bantingskur. Färre produkter, färre it-system och väsentligt färre anställda.

Men hur många som får gå eller hur mycket företaget tror sig kunna spara vill han alltså hålla för sig själv.

Tror på vändning om tre år
Om tre år tror Anders Igel att Telias omsättning återigen börjar öka även i Sverige. För trots att priserna pressas så tror han att folk kommer att vara beredda att betala mer för att kommunciera.

– Vi är övertygade om att om vi gör all den här tekniken som ligger framför oss och som vi inte utnyttjat till fullo, bra och enkel att använda, så kommer vi använda telekom mer. Det är vår stora möjlighet.

Finns det inte en risk att prispressen blir så hård att vi betalar lika mycket då som nu men får mer för pengarna?

– För att vi ska få en tillväct i marknaden så krävs det att det är en rejäl nytta i det nya som vi tillför. Hittills i historien har det lett till att telekom har tagit en större del av plånboken eller budgeten. Vi tror att det kommer att göra det också på längre sikt, säger Anders Igel, vd för Telia Sonera.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se