Internatskolan Lundsberg krävs på skadestånd

2:02 min

Internatskolan Lundsberg krävs på 178 400 kronor i skadestånd för en elevs räkning. Eleven ska ha blivit både kränkt och misshandlad av andra elever.

Barn- och elevombudet Lars Arrhenius begär i dag skadeståndet för elevens räkning, han tycker att det som hänt är allvarligt.

– Att man inte kan lämna skolan, utan befinner sig där på heltid 24 timmar om dygnet, i den situationen är det naturligtvis en allvarlig kränkning att under så pass lång tid utsättas för misshandel, säger Lars Arrhenius.

Hur har den här eleven mått?

– Eleven har mått väldigt dåligt under den här perioden men mår bättre i dag, säger Lars Arrhenius.

Eleven började vid Lundsbergs internatskola hösten 2009, redan efter någon månad blev han slagen av äldre elever för att han inte följde reglerna de satt upp. Han hade glömt att bocka när han gick ut ur ett rum. Han blev nedslängd på marken och överöst av slag mot armar och ben.

Misshandeln fortsatte två till tre gånger i månaden under hela hösten. En annan regel var han, som yngre elev, bara fick sitta på en tredjedel av stolen vid maten. De äldre eleverna påpekade det, trots att det satt vuxna med.

Han och andra yngre elever, så kallade tarmar, väcktes på natten och tvingades göra armhävningar, medan de hotades av äldre elever med basebollträn. Vid ett tillfälle ska en vuxen husförälder ha varit med och tittat på.

Det handlade också om brottningsmatcher och boxningsmatcher, vid ett tillfälle ett övergrepp av sexuell natur.

Det har stormat kring Lundsberg sedan Skolinspektionen kritiserade skolan. Ledningen har sagt att det som hänt är oacceptabelt, bland annat har en elevhemsföreståndare tvingats sluta.

Lars Arrhenius menar att skolan borde ha vidtagit åtgärder långt tidigare, när den fick kännedom om vad som hänt.

– Det har funnits tydliga signaler på att den här eleven borde ha utsatts för kränkningar av olika slag. Den kännedomen leder till att man måste agera i de här situationerna, man måste utreda och man måste försöka få stopp på det som pågår, säger Lars Arrhenius.

Ansvarig rektor vid Lundsberg har inte varit anträffbar för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista