Jägare i vargprotest vägrar spåra skadat vilt

1:38 min

Många jägare runtom i landet vägrar att hjälpa polisen att spåra och avliva trafikskadat vilt. Det är en protest mot dagens rovdjurspolitik.

– Vi har sagt upp oss från att söka efter trafikskadat vilt som är påkört. Vi har en fritt växande vargstam som vi omedelbart måste få bukt med, säger yrkesjägaren Thomas Ekberg.

Protesterna började i december ifjol i Svenljunga i Västra Götaland och enligt Thomas Ekberg som är med och arrangerar strejken vägrar nu över 300 eftersöksjägare i hela landet att hjälpa polisen att söka efter påkörda djur.

Deras krav är att det ska finnas ett tak på 210 vargar i Sverige.

– Vi vill helt enkelt att vi ska gå tillbaka till det som regering och riksdag beslutade år 2009 med ett tak på 210 vargar. Vi vill också ha licensjakt, säger Thomas Ekberg.

Jägaren Nils Björklund i Våmhus utanför Mora har vägrat att söka efter påkörda djur sen i julas. För jägarna här har den växande vargstammen påverkat både älgjakt och eftersök vid viltolyckor.

Få vågar numera släppa sina hundar i skogen, enligt Nils Björklund

– Vi har betesdjur, vi har löshundar på gårdarna och det går inte att förena med varg. Vargen behöver mat och vi har ingen mat kvar åt vargen snart, säger jägaren Nils Björklund.

Hos polisen i Dalarna har man märkt av att flera jägare vägrar att söka efter påkörda djur.

– Det vi har haft lite besvär med är att vi måste jobba med att hitta nya jägare som sköter det här när vi har en sån här bojkott, säger polisen Bo Eriksson.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson hoppas att jägarnas vägran mot eftersök snart kan avbrytas.

– Det är viktigt att vi gör dom eftersök som behövs i samband med trafikolyckor, säger Eskil Erlandssson.

Jägarna som protesterar kräver ett tak på 210 vargar. Vad säger du om det?

– Vi har beställt en utredning kring hur vi ska förvalta den svenska vargstammen. Jag inväntar det resultat som den utredningen kommer med.

Lisa Linder Lindberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista