13 gripna i Nederländerna

I Nederländerna har 13 unga muslimer gripits misstänkta för terrorism.

Efter mordet på filmregissören Theo van Gogh har sökningarna efter misstänkta terrorister intensifierats och den holländska regeringen uppger att de som nu gripits tillhör en radikal islamistisk grupp som har internationella förgreningar.

Den holländska regeringen har informerat parlamentet om att en hemlig, islamistisk terrorgrupp sannolikt ligger bakom mordet på filmregissören Theo van Gogh.

Van Gogh mördades rituellt med kniv för att han kritiserat islam och en 26-årig muslim av marockanskt ursprung greps kort efter dådet. Han hade ett testamente i fickan där han deklarerade att han var beredd att offra sitt liv i det heliga kriget.

13 har gripits
Dådet har väckt djup oro i Nederländerna och hårda krav på att myndigheterna reder ut vilka radikala islamistiska krafter som finns i landet.

Sedan terrorattacken i USA den 11 september har den holländska polisen skuggat flera hundra tänkbara terrorister och efter mordet på van Gogh för tio dagar sedan har 13 muslimska män gripits.

Grupp med nordafrikanskt ursprung
Nederländernas inrikesminister Johan Remke skriver i ett brev till parlamentet att de gripna tillhör en islamistisk grupp som huvudsakligen består av unga holländska muslimer av nordafrikanskt ursprung.

Gruppen anses ha kontakter till islamistiska nätverk i Belgien och Spanien och åtskilliga medlemmar ska ha rest till Pakistan där de fått militär träning. En syrier som nu också jagas för mordet på van Gogh tros vara gruppens ledare.

Våldet trappas upp
Den holländske regeringen tror att det är ett begränsat antal personer och islamistiska nätverk i Nederländerna som är beredda att använda våld men skriver i brevet till parlamentet att det som oroar är att dessa unga militanta muslimer hör till en generation invandrare som vuxit upp i Nederländerna.

Mordet på Theo van Gogh har utlöst starka motsättningar mellan befolkningsgrupperna i Nederländerna.

Ett 20-tal vedergällningsattacker mot moskéer och kyrkor har inträffat runt om i landet och opinionsundersökningar visar att en majoritet av holländarna nu känner sig oroade eller hotade av flyktingar och invandrare och stödet för Geert Wilders som ses som arvtagare till den främlingsfientlige Pim Fortuyn som mördades för några år sedan har ökat kraftigt.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se