Ungdomsstyrelsen ser över bidrag

Statliga Ungdomsstyrelsen kommer att se över rutinerna för sina bidrag nästa år efter P1 Kalibers granskning av bidragen till Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU som de senaste tio åren fått nästan två miljoner kronor.

RKU har under samma period försvarat terrorgrupper, diktaturer och historieförfalskning. Man har också gjort så kallade brigadresor till Nordkorea, Vietnam och Cuba.

– Det finns inslag som jag ställer mig kritisk till i den bidragsprövning som har gjorts. Det är också skälet till att vi ser över reglerna och presenteras ett skärpt regelsystem för styrelsen i december månad, Ungdomsstyrelsens generaldirektör, Per Nilsson.

Stödjer Hamas och Farc-gerillan
De bidrag som betalas ut från Ungdomsstyrelsen ska gå till att fostra barn och ungdomar i demokrati.

Men den granskning som Kaliber har gjort av RKU under samma period som de nästan två miljonerna har betalats ut, visar att ungdomsförbundet öppet har stött självmordsbombningar utförda av Hamas och attacker mot civila av Farcgerillan i Colombia.

Brigadresor till diktaturer
RKU har också organiserat så kallade brigadresor till enpartistaterna Vietnam, Nordkorea och Kuba. Resorna har medlemmarna betalat själva men till den reguljära verksamheten har de fått bidrag.

1999 drev RKU en kampanj under namnet ”Överheten ljuger” då man marknadsförde och sålde en rapport som hävdade att den etablerade bilden av terrorn under Stalins Sovjetunionen är lögn och propaganda och att siffrorna över antalet politiska fångar och döda är kraftigt överdrivna.

De här uppgifterna får nu Ungdomsstyrelsens Per Nilsson att reagera.

– Jag förstår att det finns inslag som väcker förvåning och anstöt hos en bredare allmänhet. Det gäller RKU:s ideologiska plattform som kan sägas strida mot demokratins idéer, säger Per Nilsson.

– Jag kan inte föregå styrelsens beslut men jag kan konstatera att de kommer få svårare att få bidrag nu än tidigare, säger Per Nilsson.

Magnus Sandelin
kaliber@sr.se

Sanna Klinghoffer
sanna.klinghoffer@sr.se

David Gustafsson
david.gustafsson@sr.se