Namibia står inför historiskt val

På måndagen vänds ett blad i historieböckerna när Namibias grundare, president Sam Nujoma, inte återväljs som president. Det finns dock många tecken på att hans skugga kommer att vila över Namibia i många år till.

Den skäggige frihetsledaren ”Uncle Sam”, med ett ständigt farbroderligt men försåtligt leende, har fyllt 75 år och drar sig tillbaka. Till vad? undrar många.

Hans pensionärshem är under byggnad, ett palats som slår det nuvarande presidentpalatset och livvaktstyrkan och limousinerna har redan flyttats över till hans personliga tjänst.

Fortsätter som partiledare
Sam Nujoma har varit ett begrepp i Namibia och i Sydvästafrika, som det hette tidigare, i snart 50 år. Han är ett med partiet Swapo och kommer att fortsätta som partiledare med hela makten över regeringen.

Sam Nujoma ändrade konstitutionen en gång så att han kunde återväljas för en tredje period men när det nu var tal om att ändra igen och ge honom livstidsmandat, hördes protester även inom Swapo.

Valutgången är given
Detta är kompromissen: total makt över partiet, som har två tredjedelars majoritet i Namibia och en noggrant utsedd efterträdare, ministern för landfrågor Hifikepunye Pohamba, 69 år, som blir näste president. Så givet är valet i Namibia.

Pohamba har undvikit att ta egen ställning i olika frågor och hänvisat till att han följer partiet. Men för att markera att han inte bara var partilydig rakade han av sig skägget som gjorde honom till en kopia av Sam Nujoma. Nu gror det långsamt igen.

Ingen vet vart Namibia tar vägen men ingen tror heller på ett begynnande kaos.

Beundrar Mugabe i Zimbabwe
Nujoma är en stark beundrare och vän till Zimbabwes Robert Mugabe och har hotat med att konfiskera jordbruk på samma sätt i Namibia men utan att genomföra hoten. Han drog i krig med Mugabe i Kongo men höll Namibia stabilt.

Men det finns en yngre generation, bakom de åldrande frihetshjältarna, som ser en ny kamp: kampen mot arbetslöshet och Aids men de ser inga tecken på att den kampen kommer att föras under kommande fem år.

Vincent Dahlbäck, Windhoek, Namibia
vincent.dahlback@sr.se