Colombiansk offensiv mot FARC-gerillan

I Colombia går fredssträvan hand i hand med krigshets. Regeringen förhandlar med högermilisen AUC men inte med den marxistiska FARC-gerillan. Den har avvisat alla fredsinviter och utsätts nu för den mest omfattande arméoffensiven hittills.

– Om den pågående offensiven mot gerillan, som går under namnet Plan Patriota, har framgång eller om armén inom det närmaste året lyckas tillfångata någon av FARC:s centrala ledare, då kanske fredssamtal kan bli möjliga, säger Daniel Garcia-Pena, fredsaktivist från vänsterpartiet Polo Democratico.

Det var just det som var syftet när armén för drygt ett år sedan för första gången inledde en omfattande offensiv i de jättelika, glesbefolkade och svårtillgängliga djungelområdena i södra delen av landet, som i decennier stått under FARC-gerillans kontroll.

Enligt armén har offensiven varit framgångsrik.

Anhöriga hoppas
Gerillan har också varit mindre aktiv än på mycket länge.

Så när president Alvaro Uribe nyligen förslog gerillan att förhandla om ett humanitärt fångutbyte på en ambassad i Bogota, så väckte det stora förhoppningar. Inte minst hos de anhöriga till de cirka 50 politiker och militärer som FARC håller som gisslan, i vissa fall sedan flera år tillbaka.

Efter en dryg veckas väntan kom gerillans svar: Ett blankt nej.

Gerillans kapacitet intakt
För att ens börja samtala kräver FARC att armén först drar sig tillbaka från det jätteområde där regeringsstyrkornas offensiv just nu pågår.

Alfredo Rangel, som noga följer krigets utveckling i Colombia, menar att gerillan i stort sett är intakt.

– Just nu ligger den lågt, men den har fortfarande kvar samma militära kapacitet som när offensiven inleddes, säger han.

Avvisandet av president Uribes inbjudan till förhandlingar kan ses som ett uttryck för det.

Stöd hos folket
Men gerillans nej tycks bara ha stärkt Uribes beslut att försöka tvinga FARC till förhandlingsbordet med militära medel. Häromdagen utsågs befälhavaren för Plan Patriota till ny arméchef.

Till skillnad från tidigare arméoffensiver, så inte bara fortsätter Plan Patriota, den senaste tiden har offensiven ökat i intensitet.

Det är en offensiv som har stort stöd bland colombianerna, men inte för att de tror att den kan tvinga FARC till förhandlingsbordet utan för att de hoppas att FARC ska besegras.

Lars Palmgren, Bogota
lars.palmgren@sr.se