Försök till facklig front mot GM

Alla fackförbund från GM:s fabriker i olika länder träffas på måndagen för första gången i Polen. Den stora frågan är hur löner och andra anställningsvillkor skiljer sig mellan de olika länderna.

Framför allt är det intressant för facken att få reda på hur mycket lägre lönerna är i Östeuropa.

– Att de har lägre löner i Öst är fakta och det kan ju vara ett hot mot oss i framtiden. Just nu har ju Trollhättan ställts mot Rüsselsheim. Det kan bli mot en fabrik i Ryssland nästa gång om GM beslutar sig för detta, säger Chresten Nielsen, vice ordförande för metallklubben på Saab Automobil, och en av deltagarna på mötet i Polen.

Förutom representanter från Ryssland och Polen finns också deltagare från Ungern och Ukraina.

GM spelar ut fabriker
Intresset och förväntningarna på mötet är mycket stort, inte minst med tanke på GM:s kommande beslut om mellanklassbilsproduktionen inom Europa och där Saab i Trollhättan ställts mot Opelfabriken i Rüsselsheim i Tyskland.

Facken anser att GM spelar ut fabrikerna och länderna mot varandra, och GM har, enligt facken, försökt att tvinga fabrikernas fackklubbar att gå med på försämrade anställningsvillkor för de anställda.

Lönerna på GM:s fabriker i Östeuropa ligger minst 20 procent lägre än lönerna gör i Västeuropa.

Jobb kan försvinna till Öst
Nyss beslutade GM att lägga en växellådsfabrik i Ryssland, trots att det finns en överkapacitet för växellådor i Europa. Exakt vilka konsekvenser det får, vet ingen riktigt.

Faran är i alla fall överhängande, säger Chresten Nielsen från mötet i Gliwice i Polen, att jobb försvinner från Västeuropa till Östeuropa.

– Det kanske kan bli så i en konkurrenssituation att de inte går in i någon lönedumpningsdiskussion, alltså lite grann den diskussion vi hade mellan Rüsselsheim och Trollhättan, att de lär sig lite av det spel som GM nu håller på med.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se