Attacken mot Abbas tonas ner

Den palestinska myndigheten försöker tona ner dödsskjutningarna igår under den nye PLO-ledaren Mahmoud Abbas besök i Gaza. Abbas stannar nu i Gaza för att försöka få med sig alla olika palestinska grupper där på att det ska bli ett lugnt maktskifte efter Yassir Arafat.

Det var inget mordförsök, det var bara en situation som blev okontrollerbar, är den palestinska myndighetens budskap nu på måndagen. Dagen efter att två livvakter sköts ihjäl när den nya PLO-ledaren Mahmoud Abbas besökte en minneshögtid över Yassir Arafat i Gaza City.

Men även om det inte var ett mordförsök så var det ändå en fingervisning om att den nya palestinska ledningen, lika lite som den gamla under Yassir Arafat, har kontroll över vad som händer i de palestinska områdena.

Sköt i luften
Det var ett gäng beväpnade män som trängde sig fram mot Mahmoud Abbas och sköt i luften och anklagade Abbas för att gå i USA:s och Israels ledband.

Så småningom utbröt skottlossning mellan olika palestinska grupper och två livvakter dödades.

Mahmoud Abbas fortsätter ändå sitt planerade program i Gaza där han skall samla alla de olika palestinska grupperna och fraktionerna i ett försök att skapa lugn och ro fram till och under det presidentval som är tänkt att äga rum den 9 januari.

Favorit i valet
Det blir en svår uppgift. Mahmoud Abbas har ett starkt stöd som ny PLO-ledare och han är favorit i presidentvalet. Men han är inte oomstridd.

Under hans korta tid som premiärminister förra året visade Abbas tydligt att han inte stöder de väpnade palestinska gruppernas terroraktioner och till skillnad från både Yassir Arafat och den nuvarande palestinske premiärministern Ahmad Quray har han förhandlat med den israeliske premiärministern Ariel Sharon.

Det är det som gör honom sårbar. Flera militanta grupper har deklarerat att de inte kommer att stoppa attackerna mot judiska mål oavsett vad den nya palestinska ledningen tycker. Och de kommer att försöka stoppa alla förhandlingslösningar med israelerna.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se